Србија и Балкан

Додиков адвокат за РТ Балкан: Тужићемо Шмита и његове помагаче пред међународним судовима

Предмет се још проучава и рано је говорити пред којим све судовима и против којих лица уз Кристијана Шмита ће бити поднета пријава, каже за РТ Балкан члан правног тима Милорада Додика адвокат Срђан Алексић
Додиков адвокат за РТ Балкан: Тужићемо Шмита и његове помагаче пред међународним судовима© Народна скупштина Републике Српске

Италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља биће шеф правног тима председника РС Милорада Додика који ће против нелегитимног високог представника Кристијана Шмита и његових помагача покренути поступак пред међународним судовима, открива за РТ Балкан члан тима, адвокат Срђан Алексић.

"Анђело Фјоре Тартаља браниће председника Републике Српске Милорада Додика и пред судом у Сарајеву већ 22. новембра", потврђује наш саговорник сазнања РТ Балкан.

Против високог представника у БиХ Кристијана Шмита убрзо ће бити покренут судски поступак, јер "све што ради, ради илегално", најавио је јуче италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља

Адвокат Алексић потврдио је за РТ Балкан да се тужба припрема, али и ће, поред Шмита, бити тужени и они који му помажу у вршењу илегалних радњи.

"Господин Тартаља ће водити све, ја сам само део тима. Могу да кажем да ћемо покренути поступак пред међународним судовима. Предмет се још проучава и рано је говорити пред којим све судовима и против којих све лица уз Кристијана Шмита", наводи Алексић наводећи нека дела која ће им тужбом ставити на терет:

"Кристијан Шмит и још нека лица учествују у разградњи Републике Српске, урушавању уставног поретка РС и тако даље. О томе ћемо говорити када господин Тартаља као главни бранилац покрене тужбе у преткривичном поступку."

Због осетљивости предмета, али и могућности да лица која ће бити обухваћена тужбом утичу на поступак - адвокат Алексић је замолио да се стрпимо до последње недеље новембра, када ће јавност бити обавештена о појединостима. 

"Најважније је да се истакне да је Кристијан Шмит на позицији високог председника илегално, из чега проистиче и да су све његове одлуке илегалне. Он нема никакав легитимитет, јер га Савет безбедности није именовао за високог председника", наглашава Алексић.

Наш саговорник истиче да Шмит таквим деловањем крши законе и БиХ и РС, али и да грубо урушава законе своје државе, као и међународно право. 

"Русија и Кина нису гласале за њега и он није именован, већ је наметнут. Први корак је да се оспори његов легитимитет и његове одлуке прогласе нелегалним", наглашава адвокат Срђан Алексић.

Раније је правник Огњен Тадић, саветник Милорада Додика за РТ Балкан најавио да ће против Шмита тужбе поднети у СР Немачкој

Такође, министар безбедности БиХ Ненад Нешић рекао је јуче за РТРС да је га је Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) обавестила да су добили наредбу из Тужилаштва БиХ да предузму мере и радње у циљу провера основаности навода из акта Министарства безбедности, а која се тичу Кристијана Шмита.

Нешић је предао 16. октобра у Тужилаштву БиХ документацију која потврђује да Кристијан Шмит није високи представник.

У октобру, пред Судом БиХ почело је суђење против Милорада Додика и в. д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, због "неспровођењу одлука Кристијана Шмита", којег у РС не признају, јер га није изгласао Савет безбедности Уједињених нација.

image