Србија и Балкан

Још једна НАТО листа на изборима: Да се струка пита...

Листу подржавају Филип Давид, Миливој Бешлин, Жарко Кораћ, Милојко Пантић, Светислав Басара...
Још једна НАТО листа на изборима: Да се струка пита...© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Списак прозападних партија које ће учествовати на предстојећим изборима "обогаћен" је још једном НАТО листом – "Србија на Западу – То струка тражи", коју чине Нова Д2СП, ЛИБДЕМ, ГДФ и ГЛАС, и представљеној у просторијама Нове странке.

Листу широј јавности углавном непознатих партија, су према писању "Данаса" подржали и  нешто познатији познатији Филип Давид, Миливој Бешлин, Жарко Кораћ, Милојко Пантић, Светислав Басара али и двојица академика, Душан Теодоровић и Велимир Радмиловић.

Дефакто признање "Косова", чланство у НАТО и ЕУ - главни су део званичне понуде с њиховог "стручног" политичког репертоара, који су чак и Теодоровића, летос апсолутног противника гласања, намамили да се, бар индиректно, укључи у изборну трку.

Јер, он је наиме, раније, неумољиво твитовао да се у случају избора мора направити покрет "чији ће једини задатак да буде бојкотовање". Сада ипак мисли да је прече од бојкота - потрчати ка Западу.

"Сматрам да Србија мора да уђе у Европску унију, а пре тога у НАТО алијансу и да се настави борба за изградњу институција земље и људских и мањинских права", објаснио је Теодоровић зашто је подржао листу.

Књижевник Светислав Басара поручио је тако да је "политичка воља да се истражи пуч од 12. марта 2003. године" довољан разлог за његову подршку овој коалицији, док је спортски коментатор Пантић навео је ово прилика "да Србија нормалних цивилизованих људи изађе на политичку сцену", али да су предстојећи избори већ изгубљена утакмица.

Пантић је, вероватно такође у складу са струком, додао и да се после избора мора донети одлука о забрани политичког деловања оних који су "уништили Србију", односно  партија СНС, СПС, СРС и Јединствена Србија.

Председник ГДФ (Грађанског демократског форума) Зоран Вулетић који је недавно, заједно са колегом са листе и лидером Гласа, Немањом Милошевићем "снажно подржао" заједничку изјаву Макрона, Мелонијеве и Шолца у којој се позива на дефакто признање "Косова" -   тврди да њихова коалиција има лек за спречавање криминала и корупције. Милошевићева "струка" изгледа да је више "европски пут" - који Србији и не треба јер јој, како он поручује, треба само пуноправно чланство.

Србији која је, како каже, стала на дан Ђинђићевог убиства, према његовим речима, потребна је потпуна промена ситуације, што би, како каже, значило "пуну нормализацију односа са Косовом, прихватање европског плана и улазак у НАТО".

Лидер Либдема (удружења грађана Либерали и демократе) Ђорђо Жујовић истиче да је ово прво право окупљање грађанских снага од 2012. године када су, како тврди, такве снаге биле скоро забрањене.

Академик Радмиловић оцењује, да је ово први пут да Србија на јавној и политичкој сцени има експлицитан став који даје одговоре на вековне проблеме земље.

image