Србија и Балкан

Европска тројка позвала Приштину да успостави ЗСО, Србију на дефакто признање независног "Косова"

Формалности не би требало да стоје на путу напретка
Европска тројка позвала Приштину да успостави ЗСО, Србију на дефакто признање независног "Косова"© TANJUG/ STR/ bg

Лидери Француске, Немачке и Италије позвали су Приштину да покрене процедуру за успостављање Заједнице српских општина (ЗСО), а Србију на дефакто признање.

"Како би био постигнут брз напредак у примени Споразума о путу нормализације, позивамо Косово да покрене процедуру за успостављање Заједнице српских општина, како је прописано у нацрту Статута (који су представили у Бриселу европски лидери), а Србију на дефакто признање. Формалности, укључујући и оне које се односе на усвајање, не би требало да стоје на путу напретка по овом питању", наводи се у заједничком саопштењу француског председника Емануела Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца и премијерке Италије Ђорђе Мелони.

"Сада очекујемо да се Косово и Србија брзо договоре око детаља у дијалогу под посредовањем ЕУ. У одсуству напретка у нормализацији односа обе стране ризикују да изгубе важне могућности", упозорава се у саопштењу.

Лидери су узели у обзир коментаре председника Србије Александра Вучића и Аљбина Куртија о "европском Статуту за успостављање Заједнице општина са српском већином на Косову и њихову спремност за примену".

"Нацрт статута који смо представили и који у потпуности подржавамо обухвата модеран европски начин за решавање осетљивог питања заштите мањина у складу са најбољим европским праксама и стандардима, у оквиру параметара које су дефинисале две стране", наводи се у саопштењу које преноси Н1.

Истакли су очекивања да Београд и Приштина испуне своје обавезе у погледу спровођења Споразума о путу нормализације "без предуслова и одлагања".

image