Србија и Балкан

Додик: Састанак Комшића и Бећировића са Куртијем угрожавање суверенитета БиХ

Људи попут хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића уништили су сваки рејтинг БиХ, оценио је председник РС Милорад Додик.
Додик: Састанак Комшића и Бећировића са Куртијем угрожавање суверенитета БиХ© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је састанак чланова Председништва БиХ Жељка Комшића и Дениса Бећировића са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Паризу угрожавање суверенитета БиХ и директни акт рушења државе у коју се стално заклињу.

Додик је указао да Комшић и Бећировић на овај начин показују да су спремни да признају оно што БиХ не признаје и истакао да обојица воде лицемерну политику, као и да је њихов састанак са Куртијем једна у низу смишљених провокација.

У случају БиХ они су више пута покушавали да "држе лекције" председнику Србије Александру Вучићу о суверенитету и територијалном интегритету, рекао је Додик, а када је реч о јужној српској покрајини онда то "забораве" и директно ударају на целовитост Србије.

"Такође, када се спомене мирно раздруживање у БиХ, тада су им пуна уста суверенитета и 'државе' БиХ, али су спремни да се мешају у унутрашња питања Србије", истакао је Додик у изјави за Срну.

Он је поновио да нема одлуке БиХ о признању самопрогалешног Косова и поручио да Српска никада на тако нешто неће пристати, без обзира на ставове политичара у ФБиХ.

"Српска поносна на Цвијановић, Комшић политички паразит"

Додик изјавио је данас да је Српска поносна на српског члана Председништва БиХ Жељку Цвијановић, која на сваком месту разговара и поправља оно што праве "политички паразити попут Жељка Комшића".

"Људи попут хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића уништили су сваки рејтинг БиХ. Он и даље покушава да на сваком месту, користећи прилику у последњем мандату, оцрни Српску", рекао је Додик.

"То су последњи трзаји Комшића, којег су сви пустили низ воду, да се додвори муслиманима, да накнадно добије неку позицију. БиХ не може напредовати никада док такви типови, који на рачун преваре одузимају место легитимним представницима, руше основне уставне принципе на којима она постоји и одржава се у оваквом облику. То не доприноси поверењу и ова перманентна криза то јасно показује", нагласио је Додик.

Видимо, поручио је он на друштвеној мрежи Икс, да је политичка реторика постала нешто што се оцењује или оспорава на неким важним састанцима.

"Данас су важнији сукоби које гледамо у Украјини, поготово они које гледамо у Гази. Неки мисле да је реторика та која треба да се заустави", написао је председник Републике Српске.

Поручује, да Република Српска остаје привржена Дејтонском споразуму и да не прихвата БиХ мимо тог споразума.

"Ако је то погубна реторика за њих, то је неко друго питање. То је ствар политичке борбе", навео је Додик.

image