Србија и Балкан

Рамадани изнео детаље наводног Нацрта статута ЗСО: Седиште ће бити у Северној Митровици

Рамадани је истакао да се нацрт ЕУ разликује од нацрта које су предложили Еди Рама и немачка организација ФЕС и да се веома разликује од нацрта Србије
Рамадани изнео детаље наводног Нацрта статута ЗСО: Седиште ће бити у Северној Митровициwww.globallookpress.com © Depo Photos

Бивши шеф тзв. Косовске информативне агенције (КИА) Бурим Рамадани објавио је нацрт статута Заједнице српских општина (ЗСО) који је, како је навео, припремила Европска унија.

На основу онога што је прочитао, тврди да Косово треба да добије "нешто велико заузврат ако спроведе договорено из Нацрта", преноси "Газета експрес".

"Косово мора да добије нешто велико да би спровело овај нацрт. Он је озбиљан у овлашћењима која даје Заједници и озбиљан у овлашћењима која даје Србији да функционише на Косову, посебно у образовању, здравству, социјалној заштити, финансирању, донацијама и слично", рекао је Рамадани.

Додао је да се нацрт ЕУ разликује од нацрта које су предложили Еди Рама и немачка организација ФЕС и да се веома разликује од нацрта Србије.

Рамадани је изнео и детаље, наводећи да ће се Заједница звати "Заједница општина са српском већином".

Он је назначио да ће седиште ЗСО бити у Северној Митровици уколико општине чланице касније не одлуче другачије.

Рамадани додаје да се Нацрт састоји од 45 чланова и седам поглавља и да даје самоуправни оквир за српску заједницу у оквиру постојећег нивоа локалне самоуправе и не стиче додатна извршна овлашћења.

"Има 45 чланова и седам поглавља. Он обезбеђује самоуправни оквир за српску заједницу, у оквиру постојећег општинског нивоа локалне самоуправе и неће добити додатна извршна овлашћења у односу на општине чланице", каже Рамадани.

Што се тиче правног аспекта, Рамадани наглашава да Заједница има правни субјективитет и способност да испуни своје циљеве, укључујући право на поседовање покретне и непокретне имовине, да закључује уговоре, да тужи и да буде тужена. Такође, чланови Удружења не могу пренети своју непокретну имовину у имовину Удружења.

Што се тиче других несрпских заједница, оне треба да буду заступљене у свим органима Заједнице, одражавајући етничку разноликост општина чланица.

Рамадани је објаснио да ће донације и опрема из Србије бити ослобођени свих пореза и дажбина. "Заједница ће имати право да сарађује са државним органима у Србији за техничку и финансијску помоћ, укључујући и опрему у спровођењу општинских овлашћења. Донације и опрема из Србије биће ослобођени свих пореза и дажбина", поручио је Рамадани.

Према Нацрту за који Рамадани каже да је из ЕУ, Заједница може да "усвоји прописе, одлуке, изјаве и упутства".

"Такође, Заједница ће управљати образовним и здравственим установама које Србија директно финансира. Косовско-српска образовна мрежа и Косовско-српска здравствена мрежа биће основане као приватни пружаоци образовања и здравства под одговорношћу Заједнице, наглашавајући Србију као финансијског даваоца доприноса", рекао је Рамадани.

image