Србија и Балкан

Вучић у Паризу: Мислим да је свима на Западу јасно да Курти не жели да формира ЗСО

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не верује да ће се видети са Аљбином Куртијем и да ће вечерас са Макроном разговарати о Косову и Метохији
Вучић у Паризу: Мислим да је свима на Западу јасно да Курти не жели да формира ЗСО© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Вучић је рекао да је у Паризу разговарао са Александром де Кроом, о билатералним односима две земље, о извештају ЕК, о стању на КиМ, о свим регионалним питањима.

"Разговарали смо о Косову, о билатералним пословима са Белгијом", саопштио је Вучић.

"Разговарао сам кратко у два наврата са Макроном, са њим ћу се видети у Јелисејској палати вечерас, један на један. Упутићу му позив да дође у Србију, може да се деси да до краја године већ буде у Србији", истакао је председник и казао да је имао важан сусрет и са председником Гане.

Вучић је указао да фокус света полако клизи ка Гази, тачније израелско-палестинском сукобу, каже председник. 

Како је рекао, покренута је и веома важна тема да се појединим земљама дозволе више стопе дефицита ако имају довољно девизних резерви, како би се обезбедио бржи раст, и нагласио је да би то било веома важно за Србију.

"Покренута је први пут тема, како да се понекад неким земљама дозволи виша стопа дефицита, уколико имају довољно девизних резерви као успавани капитал, којим би то могли да покрију", рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Када би тако нешто било дозвољено, то би за Србију било чудесно, истакао је Вучић, јер би то значило много много бржи раст и убрзаније стварање услова за неупоредиво виши животни стандард него што је то случај био до данас, навео је Вучић.
Он је додао да Србија има 24 милијарде евра девизне резерве.

"Када афричким земљама кажу да ће морати да одустану од експлоатације својих ресурса због климатских промена, сазнали смо да ће морати да се обезбеде финансијски инструменти, не више од 15 година, него до 30 и 40 година", казао је Вучић.

Вечерас и о дијалогу

Осим тога, Вучић је са лидерима разговарао и о ситуацији у Гази.

"Тема вечерашњег састанка биће и дијалог са Приштином", додао је Вучић, рекавши да не мисли да ће доћи до састанка са Куртијем.

"Свима њима на Западу је јасно да Курти не жели Заједницу српских општина", рекао је Вучић.

На питање да ли је било говора о "тврдоглавости" Албина Куртија, Вучић је одговорио да "и да јесте, никада не би јавно говорио о томе".

Вечерашњи састанак са председником Француске заказан је за 20.15, а Вучић је изразио велику захвалност што је поред свих других учесника Макрон одвојио време за састанак један на један са њим.

"Они желе да ја не учествујему кампањи, а ја баш хоћу"

Говорећи о кампањи Вучић је рекао да се свако креће у границама сопствене покварености.

"Они у чије је време независно Косово из угла Запада настало, јесте баш у време Самараџића, Јовановића и осталих...Тада су биле Двери са њима у коалицији, када је народ гледао како да извуче живу главу, а они извлачили паре из Колубаре. На памет ми не пада да признам независност КиМ, ове лажи слушам већ 11 година. Ти исти су ми дизали придике и санкцијама Русији. Тај зликовац Вучић још није увео санкције. Толико о томе", казао је председник.

"Не траже они моју оставку, траже нешто друго, да не учествујем у кампањи, а ја баш хоћу. Ја то радим за добробит Србије. Ја желим њима успех. Сва аргументација им се своди на то: Немој да се бавиш политиком јер не можемо да те победимо. Све је то глас за Драгана Ђиласа", поручио је он.

Вучић се у Паризу састао са бројним светским, али и званичницима из региона. Председник је разговарао са француским колегом Емануелом Макроном, премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским, црногорским председником Јаковом Милатовићем, као и српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић.

Са епископом Јустином о подршци Србима у Западној Европи

Председник Србије састао се у Паризу и са епископом западноевропским Јустином са којим је разговарао о подршци коју црква пружа Србима који живе у Западној Европи.

"Са епископом западноевропским Јустином разговарао сам у Паризу о потреби заједничког деловања државе и цркве на окупљању нашег народа у Западној Европи и подршци националним и државним интересима", написао је Вучић на друштвеним мрежама.

image