Србија и Балкан

Фантомски бирачи: Како може да се провери колико људи је пријављено на некој адреси?

Случај извесне госпође Радице за коју посланик странке Заједно Ђорђе Микетић тврди да је без његовог знања пријављена на његовој кућној адреси покренуо је низ питања пред предстојеће изборе
Фантомски бирачи: Како може да се провери колико људи је пријављено на некој адреси?© Antonio Ahel - ATAImages / wikipedia.org

Иако гласачки листићи још нису ни одштампани, прозападни део опозиције тврди да ће доћи до нерегуларности на изборима који су заказани за 17. децембар.

Посланик странке Заједно Ђорђе Микетић објавио је да у свом поштанском сандучету већ неко време затиче пошту госпође коју не познаје, и тврди да је у питању такозвани фантомски бирач. 

Како каже, владајућа Српска напредна странка жели да утиче на резултате избора тако што на адресе у Београду пријављује бираче који на тим адресама не живе.

Премијерка Ана Брнабић одговара да није истина да на адреси Микетића има других станара осим његове породице, наводећи да то стоји у документима које има МУП, као и да споменута госпођа живи у истој улици али у другом улазу, а да је посреди грешка поштара који у погрешно сандуче односи пошту.

Како се проверава ко је пријављен на некој адреси?

Истраживање РТ Балкан показало је да "фантомским бирачима" није тако лако да се појаве на било којој адреси, те да је било каква (зло)употреба приликом пријављивања практично немогућа без знања и одобрења власника стана.

Пре свега, само власник стана или некретнине може да провери ко је пријављен на његовој адреси. Процедура је брза и једноставна.

Потребно је да власник стана дође у најближу полицијску станицу, понесе личну карту и затражи информацију о броју пријављених.

Провера се спроводи одмах, на лицу места, тако што се у бази података претрага врши преко адресе, проверио је РТ Балкан у МУП-у.

Уколико желите да добијете писани извештај о броју пријављених на адреси, потребно је да напишете молбу. За овај документ уплаћује се републичка административна такса која износи 380 динара.

Немогуће пријавити се на адресу без знања власника

Да би се неко пријавио на вашој адреси потребно је да у полицијску станицу донесе своју личну карту, попуни образац, уплати одређену таксу, али и да донесе личну карту власника стана, као и доказ о власништву непокретности, а то може бити купопродајни уговор или власнички лист.

Из свега наведеног јасно је да је немогуће пријавити се на нечију адресу без знања власника стана.

Једини начин да власник не зна ко је све пријављен на његовој адреси је да је некретнину добио у наследство или да је тек купио стан, па не зна кога је претходни власник пријавио на тој адреси.

Свако може да види број станара свог домаћинства на рачунима које добија из Инфостана. На рачуну су уписани квадратура стана и број чланова домаћинства, на основу чега се обрачунава износ комуналија.

Број чланова домаћинства мења се једино уз знање управника зграде. Како је за РТ Балкан потврдио председник Удружења професионалних управника Београда Љубиша Бановачки, станар управнику зграде пријављује да у његовом домаћинству живи одређен број чланова. Потом управник службама уз оверен документ пријављује број чланова домаћинства, након чега се он мења на рачунима.

Могуће је да станар лично оде у службу да пријави промену броја станара, али и ту пријаву мора да овери управник зграде.

"Свако даје податке под материјалном и кривичном одговорношћу. У позадини је увек одговоран власник. Уколико сте дали нетачан податак, то се лако установи на састанку у згради, јер сви станари имају укупан број чланова на рачунима", каже Бановачки.

image