Србија и Балкан

Нови бриселски нон-пејпер: "Пријатељи Западног Балкана" траже од Србије да уведе санкције Русији

У нон-пејперу се помињу и "пушкице" које би из ЕУ могли да обезбеде министрима са Западног Балкана уочи њихових састанака са трећим земљама, како би усагласили своје са ставовима ЕУ
Нови бриселски нон-пејпер: "Пријатељи Западног Балкана" траже од Србије да уведе санкције РусијиGetty © Sean Gallup / Staff

Представници Западног Балкана требало би чешће да присуствују састанцима својих колега из ЕУ како би се што више ускладили са заједничком спољном и безбедносном политиком блока, наводи се у нон-пејперу о "дубљој сарадњи" Брисела и региона у који је "Еурактив" имао увид".

"Позивамо институције ЕУ да представе јасну агенду за постепену и убрзану интеграцију са конкретним корацима имплементације до 2024. и даље", написале су Аустрија, Хрватска, Чешка Република, Грчка, Италија, Словачка и Словенија у документу, који су дистрибуирали уочи заједничког министарског састанка са шест земаља Западног Балкана у Бриселу.

Документ за дискусију покренула је Аустрија, заговорник проширења ЕУ, која је раније активно лобирала за сличне кораке и овог лета покренула групу "Пријатељи Западног Балкана".

"Побољшана сарадња учинила би нас ефикаснијим у суочавању са спољним притисцима и супротстављању руским и другим штетним наративима у региону који су некомпатибилни са вредностима ЕУ и међународним поретком заснованим на правилима", наводи се у нон-пејперу.

С обзиром на то да се, како се наводи, регион суочава са страним мешањем, дезинформацијама и имиграцијом, министри ЕУ планирају да позивају министре Западног Балкана да учествују на формалним и неформалним састанцима Савета за спољне послове ЕУ "барем једном у семестру" како би се ускладили са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

У нон-пејперу се помињу и својеврсне "пушкице" с упутствима које би дипломатска служба ЕУ могла да обезбеди министрима Западног Балкана уочи њихових састанака са трећим земљама, како би упутили поруке какве упућују и представници ЕУ?!

"Имаћемо одвојен састанак са министрима Западног Балкана како бисмо показали колико је овај регион важан, да разговарамо о недавним предлозима Комисије за проширење, да инсистирамо на потреби да ближе пратимо нашу спољну политику", рекао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ уочи данашњег састанка са представницима Албаније, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и тзв. "Косова".

"Неке земље немају добар скор у усклађивању са нашом спољном политиком и санкцијама", додао је Борељ, алудирајући - као и "Еурактив" - на Србију која није увела санкције Русији.

image