Србија и Балкан

Шеф делегације Слободарске партије Аустрије: За Србију је важна ЕУ, али је Космет важнији

Вилимски сматра да су односи између Србије и Аустрије добри
Шеф делегације Слободарске партије Аустрије: За Србију је важна ЕУ, али је Космет важнији© Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Шеф делегације Слободарске партије Аустрије (ФПО) у Европском парламенту Харалд Вилимски оценио је да ни Аустрија ни Европска унија не би требало да се мешају у односе Београда и Приштине, додајући да то није европско, већ српско питање.

Вилимски је приликом недавног боравка у Србији поновио став своје партије, у више наврата изражен и у Европском парламенту да ни његова земља, а ни ЕУ не би требало да се мешају у односе Београда и Приштине, пише "Политика".

У интервјуу за тај лист Вилимски је објаснио свој став наводећи да ЕУ не треба да се меша у та питања, јер не може да се носи ни са својим проблемима, на пример административним.

На питање какве су шансе проширења ЕУ на Западни Балкан у догледној будућности, Вилимски је рекао да би волео да од свих земаља из региона Западног Балкана једино Србија постане чланица.

"Ипак, ниједна од њих тренутно не испуњава копенхашке критеријуме, укључујући и вашу земљу и свака мора још много да ради на реформама. Србија свакако треба да буде слободна и суверена", навео је он.

Додао је да зна да је КиМ срце Србије и да је за Србију важна ЕУ, али да је Космет важнији.

На питање како оцењује тренутне односе Аустрије и Србије, како се могу унапредити, Вилимски је навео да су односи веома добри и да је највећи простор за побољшање у сарадњи партија десно од центра.

"Много Срба живи у Аустрији, осећају се Аустријанцима, имају аустријско држављанство, али имају и српско порекло и поносни су Срби. Осећамо велико пријатељство према српском народу, а оно се изражава и на личном нивоу. Ево, на пример, шеф посланичког клуба нашег ФПО у бечком парламенту Максимилијан Краус оженио се девојком из Србије, из породице Тончев", рекао је.

image