Србија и Балкан

Дипломата САД: Срби да поразе Вучића а не "Косово", "Србија против насиља" добра вест

Најбоље што сада може да се догоди је пораз садашње владајуће коалиције, оцењује Данијел Сервер
Дипломата САД: Срби да поразе Вучића а не "Косово", "Србија против насиља" добра вест© Tanjug/AP Photo/Radul Radovanovic

Србија је главни кривац за ћорсокак у који су запали преговори Београда и Приштине будући да неће да призна независност "Косова" у замену за Заједницу српских општина, тврди бивши амерички дипломата, професор на Универзитету Џонс Хопкинс и албански лобиста Данијел Сервер.

Сервер је такође оптужио ЕУ и САД да не раде ништа, осим што "благо куде" Приштину и што је Вашингтон прошле седмице, наводно, успео да примора шефа БИА Александра Вулина да поднесе оставку.

Вулин је, тврди Сервер, био тај који је подржао "заверу" у Бањској, "пружајући материјалну и политичку подршку".

"Али његова оставка није замена за велики заокрет у политици Београда, који може доћи само из уста председника Вучића. Он треба да призна одговорност за заверу од 24. септембра, да се извини и обећа да се ништа слично неће поновити. Шансе за то су нула. Вучић је расписао парламентарне и локалне изборе за 17. децембар, надајући се да ће они учврстити његову слабу подршку. Или му бар дати још један мандат. Неће се ни за шта извињавати 'Косову' усред предизборне кампање. Нити после", наводи Сервер.

"Најбоље што сада може да се догоди је пораз садашње владајуће коалиције. Опозиција тврди да се ујединила под слоганом 'Србија против насиља'. То је добра вест. Сада морају да се усредсреде на довођење својих често младих, левичарских/либералних, еколошких и гласача против насиља на биралишта. Србија треба да победи Вучића. Не 'Косово'", закључује Сервер.

image