Србија и Балкан

Мијачић: Петицију за враћање споменика српским борцима за један дан потписало 2.000 људи

У петицији се захтева и да се француски и немачки амбасадор извине за тај непромишљени чин
Мијачић: Петицију за враћање споменика српским борцима за један дан потписало 2.000 људи© Твитер/ Јерн Роде/ Принтскрин

Петицију да се споменик палим српским борцима на војном гробљу у Приштини врати на првобитно место, за један дан је потписало више од 2.000 људи, рекао је координатор Радне групе Националног конвента о Европској унији за поглавље 35 Драгиша Мијачић, који је покренуо петицију заједно са групом интелектуалаца из Српске заједнице са Косова и Метохије.

"Више од 2.000 људи подржало је петицију у којој се захтева враћање споменика српским војницима у Приштини на претходно место, а да се двојица амбасадора јавно извине за свој непромишљени чин", навео је Мијачић на друштвеној мрежи Икс.

Мијачић је и поставио линк на којем могу потписати и они који то до сада нису учинили, а желе.

Он је јуче за Танјуг рекао да су разочарани актом француског и немачког амбасадора у Приштини на чију иницијативу је споменик српским борцима из ратова од 1912-1918 измештен на другу локацију, као и да је то урађено супротно европским и вредностима владавине права.

Петиција је написана на пет језика - српском, албанском, француском, немачком и енглеском.

Подсетимо, Француска и немачка амбасада у Приштини у заједничком саопштењу објављеном у понедељак, навеле су да је споменик српским борцима "само" померен неколико метара и да су разочаране што је тај гест погрешно протумачен.

image