Србија и Балкан

Огласиле се "разочаране" Француска и Немачка: Само смо померили споменик српским борцима у Приштини

Разочаране што је овај гест погрешно протумачен и што је довео до политичке експлоатације, амбасаде су у заједничком саопштењу навеле да је гест погрешно протумачен, док Српска листа сматра да уз натезање "слабашне" међународне заједнице са режимом Аљбина Куртија српски народ свакога дана суочава са провокацијама које имају за циљ застрашивање и прогон Срба
Огласиле се "разочаране" Француска и Немачка: Само смо померили споменик српским борцима у Приштини© Твитер/ Јерн Роде/ Принтскрин

Фрацуска и немачка амбасада у Приштини огласиле су се поводом вести да је споменик палим српским борцима у спомен парку на Српском православном гробљу у Приштини уклоњен, наводећи да је он "само" померен и да су разочаране што је тај гест погрешно протумачен.

У заједничком саопштењу достављеном Танјугу наводи се да је је последњих година, а посебно 2022. године, заједничка француско-немачка церемонија обележавања Дана примирја била је "окаљана контроверзом" у појединим приштинским медијима око присуства споменика којим се одаје почаст српским војницима који су погинули између 1912. и 1918. године.

"Србија и Француска су биле савезнице током Првог Светског рата. Ова полемика била је недостојна сећања свих војника: француских, немачких и српских војника који су погинули у Првом светском рату али и 18 француских војника који су погинули током служења Кфору, у заштити свих заједница Косова. Постављање новог споменика који подсећа на жртву свих француских војника на Косову урађено је на иницијативу Амбасаде Француске. Споменик у знак почасти српским војницима смо накнадно померили само неколико метара, уз највеће поштовање, након обавештења Општине. Ниједно тело војника није померено. Овај споменик остаје потпуно видљив на истој локацији, што свако може да види на лицу места и на приложеној слици", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, амбасаде Француске и Немачке су разочаране што је овај гест погрешно протумачен и што је довео до политичке експлоатације.

"Почаст и поштовање који се одају успоменама на наше војнике треба да остану централни део ове комеморације. Амбасада Француске остаје у контакту са надлежним органима. Наставићемо да одајемо почаст свим погинулим војницима током Првог светског рата", наводи се у саопштењу.

Француски и немачки амбасадори су 11. новембра заједно одали почаст својим палим војницима и том приликом су истакли да заједничко одавање почасти војницима који су тада били непријатељи "носи снажну поруку помирења".

Општина Приштина: Нисмо примили никакав захтев за померање спомен плоче

Из Општине Приштине су навели да нису примили никакав захтев за померање спомен плоче палим српским војницима током Балканских ратова и Првог светског рата на војном православном гробљу у Приштини, преноси "Косово онлајн". 

Истиче се да Општина Приштина није наложила измештање, нити померила поменуту спомен плочу.

"На основу информација које смо добили од надлежних дирекција обавештавамо вас да нисмо добили никакав захтев за померање плоче нити смо обавештени о померању плоче. Стога вас обавештавамо да плочу није уклонила Општина Приштина", наводи у одговору за "Косово онлајн" из Општине Приштина.

Српска листа: Ни мртвима не дају мира

Српска листа саопштила је данас да се уклањање и измештање спомен обележја страдалим српским војницима, победницима у Првом светском рату са гробља у Приштини, пред очима представника неких земаља Квинте, које је прошло без реакција међународне заједнице, наставило паљењем српске заставе која је део спомен обележја киднапованим и убијеним Србима у Ораховцу.

Уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату из спомен парка Српског православног гробља у Приштини уклоњен је споменик у част српских бораца, док је у недељу на гробљу Србима страдали од албанских терориста 1998. и 1999. запаљена српска тробојка.

Како је наведено, док траје натезање "слабашне" међународне заједнице са режимом Аљбина Куртија и убеђивање да испуни преузете обавезе из Бриселског дијалога, од 2013. па до данашњих дана, српски народ се свакога дана суочава са провокацијама које имају за циљ застрашивање и прогон Срба.

"Није први пут да се чак ни преминулим Србима не да да мирно почивају, али јесте први пут да ово пролази без икакве реакције међународних представника. Један од могућих разлога је и чињеница да се ти званичници, амбасадори и други представници међународних организација никада нису удостојили доћи на места страдања српског народа, да са породицама и пријатељима страдалих поделе тугу и бол, саслушају њихове муке и позову да се одговорни казне", наводи се у саопштењу.

Додаје се да њихово ћутање неки прихватају као одобрење да се поново користи насиље над нашим суграђанима, али нажалост на апеле Српске листе нема одговора.

"Ма колико рушили, скрнавили, уништавали трагове српског постојања, ми ћемо у сарадњи са својом државом и породицама страдалих наставити да негујемо културу сећања на невино страдале сународнике, подсећаћемо на то да злочинци нису кажњени и да се помирење не може градити тако што се негирају српска страдања, бол и сузе српских мајки. На то имамо право, и моралну обавезу пред страдалима, али и потомцима. А они који од тога окрећу главу, једног ће дана, као по правилу писати мемоаре и говорити како их је срамота јер су ћутали, али то неће бити довољно да спасу своје душе", истиче се у саопштењу.

image