Србија и Балкан

Патријарх Порфирије: Успомена на патријарха Павла никада неће избледети

Сећање на патријарха Павла је живо међу свим православним хришћанима, и не само међу њима, него и међу многим људима који су имали прилике да се са њим сусрећу, да дођу у контакт, да га чују, каже патријарх Порфирије
Патријарх Порфирије: Успомена на патријарха Павла никада неће избледети© FOTO TANJUG/ MEDIA BIRO/ bg

Патријарх Порфирије оценио је, поводом 14 година од смрти патријарха Павла, да успомена на њега никада неће избледети.

"Данас је тачно четрнаест година откако је Господ призвао у своје наручје блаженопочившег патријарха српског Павла. Сећање на патријарха Павла је живо међу свим православним хришћанима, и не само међу њима, него и међу многим људима који су имали прилике да се са њим сусрећу, да дођу у контакт, да га чују", навела је његова светост.

Он је додао да су речи патријарха Павла и даље актуелне.

"Његове речи су и данас актуелне по својој снази, по својој истинитости, актуелне по истим оним изазовима и проблемима са којима се суочава сваки појединац, али и читава заједница и сав народ. Речи које је блаженопочивши патријарх Павле изговарао нису биле домишљања људска, нису била обична празна људска философија испуњена таштином и гордошћу, него су његове речи, биле скопчане са његовим животом, то јест, он није једно говорио, а друго чинио. Другим речима, оно што је осећао, оно у шта је веровао - то је говорио", поручио је он.

"Бројне су и врлине које су красиле његову личност, али оно што је на окупу држало те врлине, оно што га је чинило да подвиг који је започео и заврши и доведе до циља, јесте управо смирење, јесте скромност. Вјечнаја памјат!", додао је патријарх Порфирије.

image