Србија и Балкан

Патријарх српски Порфирије стигао у Аргентину

Планирано је да се патријарх Порфирије сретне и разговара са највишим званичницима државе Аргентине, градоначелницима и гувернерима провинција, Кардиналом Буенос Ајреса и представницима Амбасаде Србије
Патријарх српски Порфирије стигао у Аргентину© СПЦ

Патријарх Порфирије стигао је данас у Аргентину где ће први пут обићи Епархију буеносајреску и јужно-средњоамеричку, а круна те посете биће освештање храма Свете Тројице у Резистенцији. Планирано је да се током боравка у Аргентини патријарх састане и са највишим званичницима те јужноамеричке државе.

Патријарха и његову пратњу на аеродрому је дочекао Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило са свештенством, монаштвом и верним народом. У пратњи патријарха су епископи нишки Арсеније, далматински Никодим и ремезијански Стефан, као и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владимир Рогановић.

Свечани чин доксологије (врста молитве у православној литургији) поводом доласка патријарха биће служен вечерас у манастиру Светог Саве у Буенос Ајресу.

У суботу ће патријарх и владике и Рогановић посетити и манастир Светог Николе у Маћагају, а круна патријархове посете, како се наводи у саопштењу, биће освећење храма Свете Тројице у Резистенцији 5. новембра.

Планирано је да се патријарх Порфирије сретне и разговара са највишим званичницима државе Аргентине, градоначелницима и гувернерима провинција, Кардиналом Буенос Ајреса и представницима Амбасаде Србије.

Епархија буеносајреска и јужно-централноамеричка СПЦ основана је 2011. године. На епархијском трону налази се Кирило (Бојовић), чије седиште се налази у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу. Епархија тренутно има парохије и мисије у Аргентини, Бразилу, Чилеу, Колумбији, Еквадору, Венецуели, Перуу, Никарагви, Костарики, Панами, Салвадору, Доминиканској Републици и Гватемали.

image