Србија и Балкан

Поштари прекидају протест: Потписан споразум са представницима Владе

Радници су захтевали повећање плата од минимум 30 посто, као и моментални пријем оптималног броја радника
Поштари прекидају протест: Потписан споразум са представницима Владе© TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Пoписан је споразум о обустави протеста у ЈП "Поште Србије", сазнаје Танјуг.

Споразум о обустави протеста у том предузећу су потписали представници Владе и радници "Поште Србије".

"Споразумом је договорена исплата једнократне помоћи свим радницима, изузев руководству, у износу од двадесет хиљада динара, најкасније до 25. новембра. Повећање плата, од 1. новембра ове године, свим запосленима у технологији, у износу од 10 одсто", саопштено је из Владе.

Како се додаје, додатно повећање плата радницима у технологији догодиће се 1. јануара 2024. године и износиће 10 одсто, што чини кумулативно повећање плате у износу од 21 одсто у односу на тренутне зараде у технологији.

Такође, договорено је и увећање зарада свим запосленима у администрацији, изузев руководству, од 10 одсто, почевши од 1. јануара 2024. године.

"Додатно, Влада је сагласна са пријемом додатних радника у технологији и утврђен је обавезан шестомесечни састанак са највишим руководством Владе Србије о пословању, резултатима и радној атмосфери у Пошти Србије", додаје се.

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се претходно са представницима синдиката ЈП "Поште Србије".

Састанку су присуствовали и председник Савез Самосталних Синдиката Србије (СССС) и Љубисав Орбовић, као и в.д. директора ЈП "Поште Србије" Зоран Ђорђевић.

Део радника био је у обустави рада три седмице, тачније од 24. октобра.

Захтевали су повећање плата од минимум 30 посто, као и моментални пријем оптималног броја радника.

Они нису претходно пристали на предлог представника Министарства информисања и телекомуникација да им се плате повећају за 10 одсто у новембру и исто толико у јануару.

Истакли су да повећање од укупно 20 одсто које им се нуди - "минимум минимума".

Радницима је обећано да неће трпети санкције због незаконите обуставе рада, за све раднике који испуне договор о престанку обуставе до сутра, 16. новембра у 12 часова, као и да ће им бити исплаћени део зараде и путни трошкови током трајања обуставе рада.

image