Србија и Балкан

Грбовић: У ЕУ се не улази са Путином на рамену, Шешељем у рукама и Милошевићем у срцу

"Рат у Украјини ће се пре или касније завршити и верујем да ће у новом светском али и у европском поретку бити веома важно ко се и како понашао док је криза била на врхунцу. А онда положај Србије неће бити на завидном нивоу", оценио је председник "Покрета слободних грађана"
Грбовић: У ЕУ се не улази са Путином на рамену, Шешељем у рукама и Милошевићем у срцу© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Посланик у Скупштини Србије и председник "Покрета слободних грађана" Павле Грбовић, који ће на предстојеће изборе изаћи као део проевропске коалиције "Србија против насиља" рекао је за црногорску "Побједу" да изборни услови нису ни фер ни поштени.

Грбовић додаје да није ни било реално очекивати да ће "обезбеђивањем слободних избора аутократска власт радити против себе".

"У нормалним системима, губитак власти значи само губитак одређених позиција, што није случај са режимом Српске напредне странке Александра Вучића", рекао је Грбовић.

Поручује да се не сме очајавати због изборних услова и да "од непријатеља слободе не можемо очекивати слободу".

"Наивно је рачунати на њихову савест. Србија је 2023. више пута доказала да истински жели нормалност и сигурност; грађани су својим масовним изласком на улице показали огромну снагу и спремност да се изборе за промене", поручио је Грбовић.

На питање, зашто Вучић враћа у игру Војислава Шешеља и Томислава Николића, Грбовић каже да је он у једном тренутку био на прекретници и да је одлучним потезима Србију могао да укрца у брзу траку европских интеграција.

"Првенствено усаглашавањем спољне и безбедносне политике, односно увођењем рестриктивних мера Русији. Са друге стране, Вучић је имао опцију да, након дугог политичког пута који је прешао, направи пун круг и врати су у друштво и политички амбијент из ког је потекао – у радикалски брлог. Нажалост и по Србију и по регион, одабрао је другу опцију", сматра он.

Он оцењује да је време да се оваква власт промени, а на питање колико је у овом моменту то реално он каже да очекује да листа на којој је буде првопласирана листа у Београду, тј. листа која ће бити окосница нове власти.

Истиче да, пре свега, како би постала поуздани сарадник другима, опозиција грађанима Србије мора да се наметне као релевантна, поуздана и снажна алтернатива постојећем режиму.

Коментаришући то какав је став опозиције према недавним догађајима у Бањској, Грбовић каже да увек можете да се извуче појединачни случај ирелевантних актера и да се то представи као парадигма целе опозиције.

"То нити је тачно, а није ни часно на тај начин оправдавати неке погрешне процене и одлуке. Последња криза на "Косову" само је кулминација погрешних потеза са обе стране, а ни за један од њих кривицу не сноси опозиција у Србији", рекао је он.

На констатацију "Побједе" да "Покрет слободних грађана" Србију види у ЕУ, што подразумева и усаглашавање са спољном политиком Брисела и питање хоће ли Србија коначно увести санкције руском председнику Владимиру Путину, Грбовић оцењује да је идеално време за такав потез био пре годину и по.

"Сада је сваки дан шанса да се умањи штета од непредузимања таквог потеза. Међутим, немам илузија да ће власт СНС то урадити", истакао је, додајући да је јасно да они своје политичке узоре проналазе у аутократским режимима.

"Рат у Украјини ће се пре или касније завршити и верујем да ће у новом светском али и у европском поретку бити веома важно ко се и како понашао док је криза била на врхунцу. А онда положај Србије неће бити на завидном нивоу. Баш као што је Црна Гора правовремено донела кључне одлуке, тако и Србија мора да се определи, али не према томе чију администрацију више воли, већ који систем боље кореспондира са потребама наших грађана", наглашава.

"Дубоко верујем да грађани Србије заслужују животни стандард, ниво људских права и слобода, као и сигурност какву имају грађани земаља ЕУ, а не Русије или Кине. Верујем да се решења за проблеме насиља, поготово насиља међу младима и решења за проблеме насиља у породици, фемицида и неравноправности жена налазе у ЕУ, а не у земљама БРИКС-а", наглашава Грбовић.

Како каже, зна да се у то друштво улази храбрим одлукама, са сређеним институцијама и демократијом, а не са Путином на рамену, Шешељем у рукама и Милошевићем у срцу.

Говорећи о изјавама Милорада Додика, Грбовић каже да "Додикове изјаве постају карикатуралне", посебно ако знамо да су се сличне најаве већ више десетина, ако не и стотина пута показале као дневнополитичко замајавање.

image