Шта се налази у "Белој књизи": Тајна тоталне одбране Србије

Након 12 година Србија је јасно дефинисала своје одбрамбене стратешке циљеве који се знатно разликују од оних из документа објављеног 2011. године, када је на челу Министарства одбране био Драган Шутановац

Бела књига одбране Републике Србије коју је недавно представио министар одбране Милош Вучевић је најважнији документ српске војне доктрине, како у ратним, тако и у мирнодопским условима, указује за РТ Балкан генерал Милорад Ступар, оснивач и први командант 72. бригаде за специјалне операције. 

"За разлику од Беле књиге одбране Републике Србије из 2011. године када стремило чланству у НАТО-у и када је све било подређено циљу да се уђе у Алијансу, недавно објављена стратегија у потпуности је подређена српским националним интересима. Циљ читавог апарата је 'тотална одбрана' којој се окрећу многе јаке државе као што је Швајцарска", истиче генерал Ступар. 

Како пише у новом стратегијском документу, у који је РТ Балкан имао увид, опредељење за примену концепта "тоталне одбране" произашло је из одлуке о војној неутралности Србије. 

Када је 2011. објављена претходна Бела књига одбране Републике Србије, коју је обнародовао тадашњи министар одбране Драган Шутановац, свака могућност сарадње са традиционалним српским партнерима као што су Русија и Кина била је искључена, а Србија је била опредељена за улазак у НАТО. 

Осим што је 2010. године укинута обавеза служења војног рока, Шутановчева стратегија објављена годину дана касније је кроз "модернизацију" војске осакатила српске одбрамбене снаге и у техничком смислу, о чему је Министарство одбране известило јавност. 

Међутим, сада се разматра да држава врати обавезу служења војног рока, пише у новом документу. 

"Актуелни стратегијски контекст, војна неутралност, опредељење за примену концепта тоталне одбране, као и потреба за јачањем одбрамбених способности земље налажу потребу за преиспитивањем одлуке о обустави обавезе служења војног рока", пише у новообјављеној Белој књизи. 

Враћање обавезе служења војног рока, напомиње генерал Ступар, посебно значајно у рату, јер је за обуку војника потребно време и посебни услови, који се не могу постићи за време добровољног служења војног рока. Уједно је и најистакнутији елемент тоталне одбране.

"Кичму Војске Србије, ипак, чини професионална војска, која треба да буде добро обучена, опремљена, али и плаћена, како би морал остао висок", наглашава наш саговорник.

Ступар не крије жаљење што је Војска Србије дуго била на коленима. Процес побољшања и модернизације, али у интересу Србије, а не иностраних фактора, дуг је и скуп. 

Наравно, у новобјављеном документу, Србија исказује потребу за сарадњом са свима, што би се рекло "и Исток и Запад".

"Када су у питању међународни партнери, ми имамо потребу за сарадњу са свима и тога се држимо. Стратешки циљ државе је улазак у ЕУ, али уз поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и међународног права и Повеље Уједињених нација", каже искусни генерал, додајући:

"Тренутно су, због ситуације у Украјини, отежане набавке наоружања и опреме од Русије, али и од западних земаља. Међутим, са Кином се отвара могућност ближе сарадње, посебно када је у питању набавка њихових беспилотних ваздухоплова."

Ово је посебно значајно, наглашава наш саговорник, у данашње време великих безбедносних изазова у свету, региону, али превасходно на нашој територији, где се врши оцепљење јужне српске покрајине Косова и Метохије.

"Међународна сарадња, наравно, иако је пожељна са свима, нама представља изазов и у смислу сарадње са државама које су признале једнострано проглашено независно 'Косово'. Узећу као пример Немачку, ми са њима желимо да сарађујемо, али је изузетно изазовно пронаћи модус сарадње са државом која, не само да је признала такозвано Косово, већ активно учествује трансформацији њихових безбедносних снага у војску, како у опремању тако и у оспособљавању", указује Ступар.

Нова Бела књига одбране Републике Србије, наводи наш саговорник, у општем смислу може да се подели на четири целине од којих се из тринаест поглавља групишу: стратегијски концепт, систем одбране, финансирање одбране и одбрану и друштво. 

План употребе и тотална одбрана

Тотална одбрана која се темељи на војној неутралности посебан је концепт који је први пут уврштен у стратегију одбране Републике Србије у Белој књизи објављеној 30. октобра 2023. године. 

Тотална одбрана као одвраћање постиже се свеобухватном спремношћу читавог друштва и одлучношћу да се одупре војној агресији и другим безбедносним изазовима.

Неке ствари, напомиње Ступар, ипак, нису јавне и зато их нема у Белој књизи, једна од њих је и "План употребе". 

"Важан део концепта тоталне одбране је 'План употребе'. То је тајни документ у којем је до детаља разрађена улога и обавеза сваког појединца, институције и фирме, било државне, било приватне, у ратним условима", наводи Ступар.

Шта то тачно значи, питали смо генерала, који нам објашњава да је у питању задатак који ће врховна команда поставити пред свакога у ратном стању, тако ће нпр. нека прехрамбена имати задатак да снабдева војску унапред одређеном количином хране, текстилна ће морати да шије униформе и тако даље.

"Тај план не може да изађе у јавност јер је онда могућа и опструкција неког од субјеката који је значајан фактор, а самим тим и опструкција читавог ратног плана", указује наш саговорник.

Ступар наглашава да се нада да План употребе нећемо морати да употребимо.

"Србија је увек била на правој страни историје, нисмо водили освајачке ратове, већ одбрамбене. Бранили смо се, домове, свој комад земље и морал наше војске био је на завидном нивоу. Тај морал и родољубље гајимо поштовањем корена и неговањем традиција и културе сећања на славне претке. Надам се да никада више нећемо морати да се нађемо у таквој ситуацији, али морамо бити припремљени на све сценарије", истиче наш саговорник, додајући:

"Када је војска јака, а систем одбране добро испланиран, као што је концепт тоталне одбране, онда неко ко би напао и не помишља да нападне. На томе радимо и то је циљ - јака и стабилна војска, која ће пратити развој јаке и стабилне Србије."