Србија и Балкан

"Партнер 2023": Шта су то Кинези донели у Београд? (ФОТО)

Није тајна да Народна Република Кина има изузетно напредну војну индустрију, у шта су репортери РТ Балкан имали прилике да се увере на овогодишњем Сајму наоружања "Партнер 2023" у Београду
"Партнер 2023": Шта су то Кинези донели у Београд? (ФОТО)© РТ Балкан/Јелена Марковић

Водеће кинеске државне компаније на Међународном сајму наоружања "Партнер 2023" показале су само део наороружања и опреме које поседују. 

Посетиоци Сајма наоружања у хали 4 на моменте су могли да забораве где се налазе, будући да је изложбени простор кинеских компанија изгледао као из научнофантастичног филма, практично паралелна реалност.

За познаваоце наоружања и војне опреме долазак у изложбени простор кинеских компанија био је празник. 

Санкције САД кинеским компанијама не могу ништа

Прво нам пажњу привлачи изложбени простор "НОРИНКО Груп", која је један од највећих светских произвођача одбрамбене индустрије.

Иако експонати делују симпатично, готово као играчке, на екранима који се налазе иза макета може се видети њихова снага. 

"НОРИНКО" је на сајму приказао своје најновије производе укључујући самоходну хаубицу СХ11 155мм на точковима и ракетну артиљерију.

Хаубица СХ11 која је представљена на овогодишњем сајму може да испаљује пројектиле са сателитским навођењем који врше прецизан удар на непријатељску мету удаљену 40 километара.

Представљена је и ракетна артиљерија која може да лансира терминално вођену ракету и тактичку ракету.

Највећи домет њихових ракета је 290 километара, а познаваоци кажу да су Кинези у овој области напреднији и од Сједињених Држава. 

Ова државна компанија је, као и већина фирми кинеске наменске индустрије, одавно на "црној листи" САД и сви који са њима послују налазе се под америчким санкцијама, али то не спречава "НОРИНКО" да послује са пријатељским државама, као што су афричке земље, Русија и блискоисточне државе.

"Мало је оних који се могу поредити у области одбране по величини и опсегу активности", признају чак и британски истраживачки центар и белгијски истраживачки институт у једној од својих анализа ове компаније.

Наредна компанија на коју наилазимо је АЛИТ (Aerospace Long-March International Trade), која излаже свој програм ваздухоплова и импозантне ракете дугог домета и велике разорне моћи.

Посебно нам је привукла пажњу макета крстареће ракете WS-43. У питању је моћна ракета позната и као "лутајућа", калибра 200 мм, дометa 60 км и времена лутања 30 минута. Ова ракета поседује бојеву главу од 20 кг и припада систему вишецевних ракетних бацача "чувар" ("Weishi").

Како познаваоци наоружања на Сајму објашњавају за РТ Балкан, овај систем је моћан јер поседује варијанте невођених ракета, вођених ракета и прецизно вођених ракета.

На штанду АЛИТ-а истакнути су и дронови, који су главна атракција сајма, поред оклопних возила. 

Нама је посебно интересантна била беспилотна летелица средње висине и велике издржљивости ЦХ-4 .

Инспирисана је америчким дизајном РК-1, познатијим као "предатор". 

Развој ове беспилотне летелице започео је 2009. године, а први примерак спреман за производњу представљен је 2014. године. Композитни материјали на бази стаклених влакана се у великој мери користе за смањење тежине летелице као и побошљање аеродинамичности.

Тренутно се нуде две варијанте: ЦХ-4А, који је конфигурисан за извиђачке мисије са издржљивошћу лета до 30 сати; и ударно оријентисан ЦХ-4Б, који има носивост пројектила до 345 килограма, али има краћу издржљивост лета - до 14 сати.

Према доступним информацијама, више од 30 ЦХ-4 беспилотних летелица, у вредности 700 милиона долара, извезено је од када је дрон представљен крајем 2014. до 2018. године купцима као што су Ирак, Нигерија и Саудијска Арабија, што значи да америчке забране ни ову кинеску компанију не спречавају да послује.

Надограђене верзије ЦХ-4 такође су се појавиле последњих година, укључујући моделе дужег домета дизајниране за продужене операције у поморским патролама.

Пре готово четврт века, почетком 2000. године, откривено је да је Кина развила нови вишецевни ракетни систем (МЛРС) калибра 300мм (10 метака) да испуни оперативне захтеве Народне ослободилачке армије под називом А100.

Надограђујући овај систем, комапнија ЦПМИЕЦ (China Precision Machinery Import and Export Corporation) по угледу на руску технологију, унапређени систем сада делује као руски БМ-30 "смерч" - тешки вишецевни бацач ракета.

Систем је направљен у циљу уништавања живе силе, оклопљених возила, неоклопљених мета у подручјима концентрације, артиљеријских батерија, командних штабова и складишта муниције.

Прецизност ракете је побољшана јер је платформа опремљена системом за глобално позиционирање (ГПС), а према неким спекулацијама А100 МРС развијен је да би се ојачала способност ПЛА-ове ватрене моћи земља-земља против околних острва у Тајванском мореузу и архипелага Пенгу.

Најновији А100 на тржиште долази заједно са старијим лансерима ЦПМИЕЦ ВС-1 и ВС-1Б, који су уграђени на шасију камиона "Мерцедес-Бенц" 6×6 произведену по лиценци од стране "НОРИНКО Група".

ВС-1 лансира ракете максималног домета 80 км, док новији ВС-1Б лансира ракете максималног домета од 180км. Најмање два типа бојевих глава доступне су за ВС-1Б.

Приказана су разна борбена-оклопна возила, ПВО системи, ракете дугог и кратког домета, али и најнапреднија заштита од дронова и било каквог напада, што показује да Народна Република Кина има изузетно напредну војну индустрију.

"Играчке" које смо имали прилике да видимо у кинеском изложбеном простору Међународног сајма наоружања "Партнер 2023" јасно стављају до знања непријатељима да Кина баш и није за играње.

image