Србија и Балкан

Цвијановић: Уважавање "Дејтона" и устава од пресудног значаја

Жељка Цвијановић истакла да не верује у добробит "насилног интервенционизма страних фактора"
Цвијановић: Уважавање "Дејтона" и устава од пресудног значаја© Borislav Zdrinja/Zipaphoto/ATAImages

Новоизабранa српскa чланица Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, која је и прва председавајућа новог сазива овог највишег државног тела БиХ, поручила да долази "испружене руке и са добрим намерама".

Она је, како преноси Танјуг, након полагања заклетве у Сарајеву истакла и да је доследно уважавање Дејтонског споразума и уставне структуре од пресудног значаја за Босну и Херцеговину.

"Желим да заједно, у складу са нашим уставним надлежностима, радимо за добробит оба ентитета и свих народа у БиХ, као и осталих грађана, а не на било чију штету", рекла је Цвијановић.

У тој земљи су, уверена је, сви довољно политички зрели да сами одређују сопствене приоритете, и нису им потребна решења која им намеће било ко споља.

Цвијановић је нагласила и да не верује у добробит "насилног интервенционизма страног фактора" већ да искључиво верује у дијалог и сарадњу.

"Зато желим да будемо субјекти одлучивања, а не пуки објекти или примаоци интервенција. Живимо у земљи која подједнако припада свима нама и у којој ми, које је народ изабрао, народу и полажемо рачуне за учињено или неучињено. Ако хоћемо да нас поштују други, онда за почетак морамо више да поштујемо сами себе", истакла је чланица Председништва.

Није никаква новост, сматра она, да постоје многе ствари око којих се "не слажемо у оквиру БиХ".

"Али, мера нашег успеха биће управо у томе да пронађемо најмањи заједнички именилац и да наше снаге усмеримо ка оним циљевима који су подједнако важни за све", нагласила је Цвијановић.

Она је истакла и да је потребно градити мостове сарадње, како у самој земљи, тако и у региону, а примарно са Србијом, Хрватском и Црном Гором, са којима БиХ дели границу, "али и са Северном Македонијом, Словенијом и другима у региону, а и шире." 

"Важно је да у овим изазовним временима прихватимо сваку развојну шансу која нам се укаже, да заједно са земљама у окружењу учествујемо у свим регионалним иницијативама које могу донети корист нашој економији и грађанима. Снажно ћу се залагати за додатно јачање регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса, али и за пуноправно учешће у иницијативи Отворени Балкан", обећала је Цвијановић.

Једно од стратешких опредељења, нагласила је она, биће и наставак европског пута БиХ, а, први задатак институција на свим нивоима јесте добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ. 

image