Србија и Балкан

Цвијановић: Јединство о националним питањима

Обавеза СНСД-а, као партије која је добила огромно поверење грађана, јесте да настави да окупља оне који желе да дају допринос јачању Републике Српске, нагласила је српска чланица Председништва БиХ
Цвијановић: Јединство о националним питањимаwww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja/Xinhua

Уочи формирања власти на основу изборних резултата у Републици Српској, новоизабрани српски члан Председништва БиХ и потпредседница Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Жељка Цвијановић је истакла да свака политичка партија има право на свој став, као и да свако носи одговорност за своје одлуке.

Упитана да прокоментарише изјаву вршиоца дужности председника Српске демократске странке (СДС) Милана Миличевића да ова партија никада неће бити део тзв. "широке коалиције", Цвијановићева је рекла да такав његов одговор на позив новоизабраног председника Републике Српске Милорада Додика да се одржи састанак парламентарних странака, како би се размотрила могућност стварања "широке коалиције" с циљем заштите интереса Српске, није изненађење.

"Нема се ту шта да се коментарише. Наиме, ми годинама нудимо и побеђујемо, а опозиција годинама одбија и губи на изборима. Објашњење је једноставно - народ очекује јединство по националним питањима", нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да је обавеза СНСД-а, као партије која је добила огромно поверење грађана, да настави да окупља оне који желе да дају свој допринос јачању позиције Републике Српске.

Милићевић је поводом позива Милорада Додика претходно истакао да СДС неће бити део широке коалиције.

"Бићемо уједињени са свима који буду уз нас у тој одбрани, али никада нећемо бити део било какве манипулације такозване широке коалиције како бисмо појединцу или групи обезбедили двотрећинску већину за одбрану сопствених или партијских интереса под изговором српског јединства", рекао је Милићевић.

Подсећамо, председник Републике Српске Милорад Додик најавио је претходног дана да, након полагања заклетве у уторак 15. новембра, планира да организује састанке са представницима парламентарних политичких партија, од којих очекује да се изјасне да ли желе да буду део широке коалиције како би обезбедили двотрећинску већину у Народној скупштини.

Додик је на Инстаграму написао да формирање власти на основу изборних резултата у Републици Српској почиње 15. новембра одржавањем конститутивне седнице Народне скупштине, на којој ће положити заклетву као председник РС.

image