Србија и Балкан

Стано: Делимо забринутост Зеленског због малигног утицаја Русије на Балкану

Русија чини све што може да посеје незадовољство, политичку нестабилност, страни утицај и манипулацију информацијама, каже портпарол ЕУ за спољну политику и безбедност
Стано: Делимо забринутост Зеленског због малигног утицаја Русије на БалкануGetty © Carl Court

Европска унија дели забринутост председника Украјине Владимира Зеленског да би Русија могла да покуша да подстакне сукобе у региону Западног Балкана, казао је портпарол ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано.

"Дуго смо говорили да Русија улаже напоре да изврши малигни утицај и на регион Западног Балкана. Дакле, да, ово је брига коју делимо, и ово није нова брига, већ брига која нас прати већ неко време. У овом тренутку се слажемо са председником Украјине и знамо да Русија чини све што може да посеје незадовољство, политичку нестабилност, страни утицај, манипулацију информацијама и друго", рекао је Стано.

Он је додао да је управо из тог разлога ЕУ повећала помоћ партнерима у земљама Западног Балкана да се суоче са овим претњама.

Стано није желео да говори о детаљима информација које имају, нити да ли им је Зеленски проследио своје информације, али је додао да је "ЕУ свесна шта Русија покушава да уради на Западном Балкану".

"Не коментаришемо информације које делимо са нашим партнерима. Поготово не када је у питању нешто тако специфично као што је ово. Али ми имамо информације и већ неко време посматрамо ове активности Русије и свесни смо шта Русија покушава да уради. Због тога смо у контакту са нашим партнерима на Балкану", рекао је Стано.

image