Србија и Балкан

Откривамо: Зашто је РТ Балкан забрањен на српским факултетима?

Европска унија забранила је приступ порталу РТ Балкан за око милион српских корисника, а да они тога нису ни свесни
Откривамо: Зашто је РТ Балкан забрањен на српским факултетима?© Milan Maricic/ATAImages/RT Balkan

Србија није увела санкције Русији, али, и ако нису увек тога свесни, јесу универзитети чији је оснивач Република Србија, научно-истраживачке организације, библиотеке, школе, студентски и ученички домови, САНУ, Матица српска, министарства и друге државне институције из области образовања, науке и културе.

Тако, на пример, приступ интернет страницама РТ Балкан није могућ са рачунара у власништву Универзитета у Београду.

"Eвропска интeрнет мрежа нама на факултету пружа приступ интернету. Конкретно, код мене на Правном факултету забрањен је домен РТ Балкан и Спутњика, тако да не могу да отворим ниједну од тих страница, не могу из просторија факултета да консултујем те садржаје и медије, што је још један атак на моју слободу да се информишем као грађанин ове земље, али и напад на изражавање мишљења", каже Милош Јовановић, председник Нове Демократске странке Србије и професор на Катедри за међународно право и међународне односе Правног факултета у Београду.

Из ИТ службе Правног факултета за наш портал појашњавају да је забрана приступа руским медијима донета јер је Руска Федерација под санкцијама Европске уније.

"Таква одлука ступила је на снагу у оквиру санкција ЕУ, а пошто је наша национална Академска мрежа Србије (АМРЕС) део те велике, европске академске мреже (ГЕАНТ), наша чворишта су директно везана за чворишта Европе и с обзиром на то да смо формално-правно део те мреже, дужни смо да поштујемо њихова правила и обавезе. То важи за цео универзитет, ми не можемо да иступамо ван тога", појаснили су универзитетски ајтијевци.

Продекан Београдског универзитета за развој Бранислав Боричић каже да први пут чује за то.

"Пошаљите ми адресу да испробам. То је за мене потпуна новост, жао ми је наравно, заступам слободан приступ пунолетним лицима на све сајтове", рекао је продекан.

Ово је исход покушаја да се приступи нашем порталу:

А ово је образложење:

Незванично у Ректорату Универзитета у Београду сазнајемо да су факултети у Србији од УСАИД и/или ЕУ добили неке софтвере или другу опрему преко претприступних фондова и донација, тако да је и то разлог за "противуслугу и повиновање" њиховим захтевима.

Шта су АМРЕС и ГЕАНТ?

Јавну информационо-комуникациону установу "Академска мрежа Републике Србије - АМРЕС" основала је Влада Србије ради изградње, развоја и управљања образовном и научно-истраживачком рачунарском мрежом Републике Србије. АМРЕС обезбеђује приступ и коришћење интернета и информатичких сервиса у земљи, као и везе са националним и интернационалним мрежама за образовне и научно-истраживачке организације и друге кориснике.

Ова мрежа има више од 4.000 повезаних научно-истраживачких и образовних институција и око 1.000.000 крајњих корисника.

Све Националне истраживачке и образовне мреже (НРЕН), тј. провајдери интернет услуга који постоје у 100 земаља света, део су Европске академске мреже (ГЕАНТ).

ГЕАНТ развија и испоручује решења како би обезбедио сигуран и безбедан приступ онлајн ресурсима и услугама повезивања, клауда и идентитета за истраживаче, наставнике и студенте.

Из АМРЕС-а су нам рекли да не постоји било каква одлука о суспензији наведених домена, као ни регулатива у том смислу, нити је они спроводе - ГЕАНТ их о томе није ни обавестио, већ је самостално увео цензуру у српске образовне и научне установе. 

"АМРЕС не суспендује, не блокира и не филтрира наведене домене РТ Балкан и Спутњика, тако да не постоји поступак, процедура или пракса којом АМРЕС врши или би вршио наведене радње. Не добијамо информације и захтеве о санкционисању било ког домена од стране ГЕАНТ-а, нити спроводимо одлуке о санкционисану домена ГЕАНТ-а, нити постоји регулатива у том смислу", рекли су из Академске мреже Републике Србије.

Из ГЕАНТ-а су у саопштењу од 29. јуна обавестили јавност да су у светлу руско-украјинског сукоба, а у оквиру шестог пакета санкција ЕУ, у обавези да блокирају руске научне институте.

"Ова нова акција ефективно прекида сваку комуникацију руских института преко ГЕАНТ инфраструктуре. Настављамо да подржавамо украјинско истраживање и образовање. И даље осуђујемо руски рат, који представља кршење међународног права, модерне демократије и злочин против слободне украјинске нације. Удружење ГЕАНТ, његов Управни одбор и конзорцијум европских НРЕН, уједињени су са украјинским НРЕН-ом, УРАН-ом и народом Украјине", навели су том приликом.

image