Србија и Балкан

Вучић на самиту "Глас глобалног југа": Повеља УН да се примењује неселективно

Наше болно искуство чини да, можда боље од других, разумемо проблеме и препреке са којима се, нажалост, многе земље у развоју и данас суочавају, поручио је председник Србије
Вучић на самиту "Глас глобалног југа": Повеља УН да се примењује неселективноGetty © Sean Gallup

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на заседању лидера другог самита "Глас глобалног југа", који је у дигиталном формату одржан у оквиру индијског председавања Г20.

Ова јединствена иницијатива окупила је 125 земаља, а председник Вучић једини је европски лидер који је позван на сесију шефова држава, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника.

Том приликом, председник Вучић је захвалио домаћину, Републици Индији, на указаној прилици да се на том посебно значајном скупу чује и глас Републике Србије.

"Република Србија, као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, сматра да би Повеља УН и међународно право требало да поштују сви и примењују неселективно на све државе чланице Уједињених нација. Управо наше болно искуство чини да, можда боље од других, разумемо проблеме и препреке са којима се, нажалост, многе земље у развоју и данас суочавају", истакао је председник Вучић.

Председник је рекао да Србија, упркос бројним изазовима, настоји да увек гледа у будућност и искористи сваку шансу за остваривање економског и социјалног напретка на добробит њених грађана.

На крају излагања, председник Вучић је честитао Републици Индији и председнику Владе Нерандрију Модију на успешном председавању Г20, а нарочито на резултатима који се односе на унапређење положаја земаља глобалног југа и свих земаља у развоју, наведено је у саопштењу.

image