Русија

Лавров: Земље Глобалног југа спречиле западни покушај "украјинизације" агенде Г20

Резултати Самита даће веома озбиљан подстицај реформи ММФ-а, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров: Земље Глобалног југа спречиле западни покушај "украјинизације" агенде Г20www.globallookpress.com © IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Захваљујући земљама Глобалног југа спречен је западни покушај да се "украјинизује" агенда Г20, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре у Њу Делхију.

"У великој мери захваљујући тако консолидованој позицији Глобалног југа у одбрани својих легитимних интереса, било је могуће спречити покушаје Запада да поново украјинизује целу агенду на штету суштинских задатака земаља у развоју. Глобални југ жели да ојача своју улогу у глобалном управљању, укључујући и економску сферу", указао је Лавров.

Лавров је додао да је Самит Г20 био успешан и да та организација тренутно пролази кроз унутрашњу реформу.

"Самит је, наравно, безуслован успех, пре свега индијског председавања, али и свих нас. Г20 тренутно пролази унутрашњу реформу. Пре свега, то се манифестовало кроз значајно активирање чланица Г20 са Глобалног југа, које су под руководством Индије веома јасно и упорно настојале да се њихови интереси узму у обзир у споразумима о којима је Г20 разговарала и као резултат тога су уврштени у декларацију", казао је Лавров.

Према његовим речима, украјински параграф је укључен и предмет је консензуса, али се не ради о Украјини.

"Украјинска криза се помиње, али искључиво у контексту потребе да се реше сви конфликти који постоје у свету, да се ти сукоби решавају у складу са свим циљевима и принципима Повеље УН", додао је Лавров.

Озбиљан подстицај за реформу ММФ и СТО

Шеф руске дипломатије је нагласио да ће Самит Г20 дати веома озбиљан подстицај за реформу Међународног монетарног фонда (ММФ), као и Светске трговинске организације (СТО).

"Декларација поставља задатке реформи ММФ-а, где већ дуже време, ако се квоте и гласови поштено поделе, Американци неће имати 'карту за блокирање', која се вештачки чува. Самит ће дати веома озбиљан подстицај, позитиван подстрек напорима да се реформишу и ММФ и СТО, упркос напорима Американаца и њихових савезника који су до сада вештачки покушавали да ометају ту реформу", указао је.

Он је додао да покушај Запада да спроводи политику доминације и да остане хегемон неће успети ако се има у виду појављивање нових центара светског развоја.

"Запад неће моћи да остане хегемон, ако се има у виду да су се објективно одавно појавили и све су снажнији центри светског развоја", казао је Лавров, истакавши да западне земље после овог Самита треба да размисле о томе колико су у стању "да наставе своју политику доминације".

Лавров је истакао да је Самит Г20 у Њу Делхију био прекретница у погледу смерница за обезбеђивање равнотеже глобалних економских интереса.

"Постоји акценат на томе да Запад почне да испуњава своја вишегодишња обећања која се не испуњавају, укључујући и трансфер технологије", казао је Лавров на конференцији за новинаре.

Гутереш је злоупотребљен

Садржај писма генералног секретара УН Антонија Гутереша о Споразуму о житу одаје утисак да покушавају да искористе генералног секретара да промовишу једностране приступе овој теми, истакао је Лавров.

"Прочитавши садржај писма од генералног секретара УН Гутереша, чини се да опет, нажалост, покушавају да искористе генералног секретара да промовишу једностране приступе, јер је цела поента његовог писма 'хајде да хитно обновимо украјински Споразум о житу, а за то ћемо у року од месец дана учинити нешто да повежемо некога са СВИФТ-ом, а за два-три месеца ћемо некако покушати да се договоримо са осигуравајућом компанијом 'Лојдс' и тако даље", прецизирао је Лавров.

За сада немогући преговори о СТАРТ-у

Нови преговори са САД о стратешкој стабилности су немогући у садашњим условима, рекао је руски министар спољних послова на конференцији за новинаре након самита Г20.

"Споразум СТАРТ је руско-амерички уговор који је закључен под потпуно, дијаметрално другачијим условима на међународној арени и у другачијим односима између Москве и Вашингтона од оних који су се сада развили због објаве рата Запада Русији преко Украјине, како би Москви нанели стратешки пораз. Под овим условима не може бити говора о било каквим преговорима, примени садашњег споразума или новим преговорима о стратешкој стабилности", нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров се осврнуо и на војне вежбе између Јерменије и САД, поручивши да Руска Федерација не види ништа добро у покушајима земаља Северноатлантске алијансе да продру у Закавказје.

"Не видимо ништа добро у томе што НАТО агресивна земља покушава да продре у Закавказје. Мислим да то није добро ни за кога, па ни за саму Јерменију", оценио је.

image