Србија и Балкан

Брисел: Бугарска, Хрватска и Румунија спремне за путовања без виза

Кипар и Ирска једине земље ЕУ које још нису у Шенгену
Брисел: Бугарска, Хрватска и Румунија спремне за путовања без визаwww.globallookpress.com © XinHua

Бугарска, Хрватска и Румунија су спремне да се придруже европској зони путовања без виза, изјавила је данас европска комесарка за унутрашње послове Илва Јоханссон.

Земље — све чланице ЕУ — су "снажно доказале" да могу да испуне услове потребне за учешће, додала је она после састанка комесара ЕУ.

Свака од ових земаља је годинама радила на томе да буде примљена у шенгенску зону слободног путовања, која земљама-чланицама олакшава кретање и туриста и становника, подсећа "Политико".

Јохансон је рекла да су три земље обавиле неопходан посао, укључујући побољшање управљања границом, обезбеђивање прекограничне сарадње у спровођењу закона и усвајање јединствене шенгенске визе.

После Бугарске, Хрватске и Румуније, Кипар и Ирска су једине друге земље ЕУ које нису део шенгенске зоне.

Нису све земље ЕУ одушевљене уласком ове тројке у зону путовања без виза. Неки, попут Шведске, изражавају забринутост због организованог криминала и корупције у тим земљама. Али је Европски парламент стао на страну Бугарске, Хрватске и Румуније и затражио прекид њихове "шенгенске" дискриминације, а Комисија је подржала напоре земаља да се придруже Шенгену.

Јохансон је рекла да ће се о овом питању разговарати на састанку министара унутрашњих послова ЕУ, 8. децембра.

"Очекујем да земље чланице донесу ову важну историјску позитивну одлуку, тренутак великог поноса за грађане ових земаља, и што је најважније, одлуку у нашем интересу", рекла је Јохансон.

image