Србија и Балкан

Словенија у проблему: Шта јој доноси улазак Хрватске у Шенген?

Због илегалних миграција, Словенија је спремна да врати контроле на границу са Хрватском
Словенија у проблему: Шта јој доноси улазак Хрватске у Шенген?www.globallookpress.com © imago stock&people via www.imago

Словенија се спрема да поново уведе полицијске контроле на граници, након што Хрватска уђе у Шенген зону, јер страхује да би илегални мигранти могли да заврше у Словенији због полицијских провера у Аустрији, изјавила је министарка спољних послова Словеније Тања Фајон.

Хрватска би требало да уђе у Шенген од 1. јануара 2023. године, након коначне потврде лидера ЕУ у децембру, чиме би њена граница са Босном и Србијом постала нова спољна граница Шенген зоне.

Загреб се суочава са сталним оптужбама за насиље на својим границама, а активисти за људска права скрећу пажњу да се та пракса, незаконита по међународном праву, наставља, пише бриселски портал "Еурактив".

Иако је Словенија раније говорила да је сама структура Шенгена угрожена због полицијских контрола на унутрашњим границама - попут оних које је Аустрија увела на граници са Словенијом од мигрантске кризе 2015. године, сада се и сама спрема да крене истим путем. 

"Сада, када се Хрватска придружи Шенгену, не желимо да Словенија постане "џеп" због повећања броја миграната и избеглица", рекла је Фајон после седнице Савета за спољне послове.

"Словенија је спремна да уведе унутрашње контроле следећег дана, недеље или месеца, кад год буде потребно", поручио је политичар из редова социјалдемократа.

Последњи подаци Агенције ЕУ за граничну и обалну заштиту (Фронтекс) показују да је број илегалних прелазака спољне границе ЕУ у првих десет месеци ове године порастао за 73 одсто у односу на исти период прошле године. Балканска рута, чији је део и Словенија, остаје главна тачка уласка.

Фајон каже да је колегама из ЕУ пренела да у оквиру Шенгена морају да постоје јасна правила, а да се унутрашње контроле ограниче ако нису заиста неопходне. Реформа, на којој се ради годинама, мора коначно да се спроведе, иначе ће Шенген бити у озбиљној опасности.

"Требало је одавно да затворимо границе"

Словенија је последња од земаља Балканске руте која се суочава са одлуком да ли да затвори границе како би обуздала миграције, након што су то учиниле суседне земље. 

Словачка је извршила притисак на Чешку да ублажи контроле на улазним тачкама дуж границе дуге 252 километра, како би одвратила мигранте од тога да путују пешице или да буду на мети кријумчара.

Праг је увео провере након што је 2022. године забележио 12 пута већи број притвора илегалних миграната.

У међувремену, поједини гласови у Словачкој траже да влада поступи на исти начин и затвори границу са јужним суседом Мађарском, која је такође чланица Шенгена.

"Требало је одавно да затворимо границу са Мађарском", изјавио је председник Националног савета Словачке Борис Колар, напомињући да "овде мигранти лутају пољима као мишеви".

Надлежни тврде да граница између Мађарске која је чланица ЕУ и Србије која то није, представља за многе мигранте место за улазак у Унију, пре него што прођу Словачку и Чешку.

image
VV inauguration
banner