Наставак прогона: Куртијева полиција ухапсила још једног Србина на Јарињу

Славиша Недељковић је осумњичен да је починио "ратни злочин против цивилног становништва"

Србин Славиша Недељковић из Вучитрна ухапшен је на Јарињу због наводног ратног злочина против цивилног становништва, саопштила је Косовска полиција на свом Фејсбук профилу.

Косовска полиција је у сарадњи са полицијским истражитељима управе за истраживање ратних злочина привела Недељковића због сумње да је починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва", почињен током 1998-1999. године на подручју општине Вучитрн.

"Славиша Недељковић из села Невољане код Вучитрна, отац двоје деце који деценијама живи и ради у Чачку као порески инспектор, приведен је на Јариње, а након задржавања у полицијској станици у јужном део Косовске Митровице одведен у Приштину", каже се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Како наводе, ово није први пут да је неко ко је последњих година често посећивао Косово и Метохију "изненада постао интересантан приштинским прогонитељима због наводних кривичних дела, а Недељковић се терети за наводни ратни злочин иако је никада није био део полицијских или војних снага."

Канцеларија за Косово и Метохију, као и у сличним случајевима у прошлости, пружила је Србину правну и другу помоћ.

"Јасно је да се упоредо са кампањом притиска на Србе на северу покрајине, која има за циљ њихово протеривање, спроводи и кампања застрашивања људи који долазе да посете своја имања и родбину, како би се српски народ потпуно изоловао и обесхрабрила свака помисао расељених да се врате", наводи Канцеларија за Косово и Метохију.

Како истичу, "злочиначка политика Приштине може само да изазове нове тензије и тензије на терену". 

Додају да без обуздавања такве политике нема правог напретка у процесу нормализације односа.

Недељковић је, како је саопштила Косовска полиција, упућен у полицијску станицу и очекује се да ће бити саслушан у присуству браниоца, а у сарадњи са надлежним органима биће предузети сви даљи поступци.