Србија и Балкан

Адвокат Србина ухапшеног на КиМ: Илија Елезовић пребачен у болницу у Приштини, у тешком стању

Адвокат је додао да Елезовић једноставно није за затвор и да је јако болестан човек
Адвокат Србина ухапшеног на КиМ: Илија Елезовић пребачен у болницу у Приштини, у тешком стању© M.M./ATAImages

Илија Елезовић кога су данас припадници тзв. косовске полиције ухапсили у северном делу Косовске Митровице пребачен је у болницу у Приштини и налази се у јако лошем здравственом стању, рекао је за Танјуг његов бранилац, адвокат Љубомир Пантовић.

Елезовић је онколошки пацијент, чије је здравствено стање било угрожено и пре данашњег хапшења.

"Његово здравствено стање се данас још више погоршало, због читаве те ситуације. Тако да је данас лекар који је дошао да га прегледа у станици полиције у Приштини био изричит, наложио је полицији да он не може да буде у притворским условима било где и да по његовом мишљењу он мора да буде смештен на одговарајуће одељење у болници", рекао је Пантовић, додавши да је након тога он пребачен у болницу у Приштини.

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против Елезовића за наводни ратни злочин против цивилног становништва.

"Сутра очекујемо да се одржи та седница у суду у Приштини, јер ће тужилаштво сигурно предложити да се против њега, а верујем и против ове двојице одреди и судски притвор. Али је заиста велики проблем за Елезовића, шта ако му суд одреди притвор? Сумњам да ће моћи да има иоле одговарајуће елементарне услове за лечење у било ком затвору на Косову. Чак и у том затвору Грдовцу код Подујева, где су најбољи услови", рекао је Пантовић.

Адвокат је додао да Елезовић једноставно није за затвор, и да је јако болестан човек.

"А да не причам о овом кривичном аспекту, ту сам убеђен да нема ништа. Мада је још јако рано да се прича о случају, тек је сам почетак", истакао је Пантовић.

Додао је да ће се тек видети са каквим и да ли уопште са било каквим доказима располаже тужилаштво.

"Мада, када су у питању оптужбе за ратне злочине на Косову, докази апсолутно нису од било какве важности, нешто друго је по среди. Суди се, наравно, по неким другим критеријумима, а не по критеријумима доказа који су једини који опредељују суд како да пресуди", закључио је Пантовић.

Илија Елезовић ухапшен је у преподневним сатима у северном делу Косовске Митровице.

Поред Елезовића, тзв. Косовска полиција ухапсила је данас још двојицу Срба, бившег полицајца Драгана Миловића из Звечана и Зорана Костића из села Прилужје код Обилића.

Тужилаштво у Приштини сву тројицу терети за наводни ратни злочин и одређено им је полицијско задржавање до 48 сати.

Зорану Костићу и Драгану Миловићу одређено полицијско задржавање до 48 сати

Зорану Костићу (73) из села Прилужје код Обилића одређено је полицијско задржавање до 48 сати, као и бившем полицајцу Драгану Миловићу из Звечана, потврђено је вечерас Танјугу.

Вест о томе да је Костићу одређено полицијско задржавање до 48 сати за Танјуг су потврдили председник Привременог органа општине Вучитрн Милан Костић, као и бранилац Зорана Костића, адвокат Предраг Миљковић.

"Данас је у полицији дао изјаву у својству осумњиченог, видећемо да ли ће тужилац затражити меру судског притвора", рекао је Миљковић.

Костића су припадници такозване косовске полиције у цивилу привели у Прилужју, а како је саопштено из специјалног тужилаштва, терете га за наводни ратни злочин.

"Њега су буквално отели. У томе су учествовали и радници приштинске Електродистрибуције. Позвонили су им, он им је отворио да наводно провере бројило. И у том тренутку када је изашао, дошао је џип цивилних таблица и тројица полицајца су га буквално угурала и одвела у правцу Приштине", рекао је данас на конференцији на новинаре директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Бившем полицајцу Драгану Миловићу из Звечана такође је одређено полицијско задржавање до 48 сати, потврдио је за Танјуг његов бранилац, адвокат Милош Делевић.

"Сутра ће бити седница за одређивање притвора, после ње ћу знати више детаља", рекао је Делевић у краткој изјави за Танјуг. И Миловића тужилаштво у Приштини терети за наводни ратни злочин.

image