Србија и Балкан

Амбасадор Јапана у Србији: Дијалог једино решење за КиМ

Акира Имамура је навео да је његова држава забринута због повећања тензија на северу Космета
Амбасадор Јапана у Србији: Дијалог једино решење за КиМ© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr...

Нормализација односа између Београда и Приштине једино је решење за проблем Косова и Метохије, и Јапан подржава дијалог уз посредство Европске уније, изјавио је амбасадор те земље у Београду Акира Имамура.

Он је, у интервјуу за данашње "Вечерње новости", навео да је Јапан забринут због повећања тензија на северу "Косова" и додао, да је, како би се ублажиле тензије у овом региону, неопходно спречити нове инциденте и ургентно побољшати безбедносну ситуацију на северу КиМ.

Имамура је истакао да је веома важно да се формира Заједница српских општина и да Јапан ангажује стручњаке који Србима и Албанцима на КиМ помажу да заједничким напорима раде на вођењу ТВ канала на српском језику, те да се нада да ће ова иницијатива дати допринос помирењу две стране.

Јапан, додао је дипломата, подржава процес евроинтреграција Србије а тај процес се, како каже, може убрзати.

"Недавно је Европска унија објавила 'План раста за Западни Балкан'. Овај план има за циљ да у великој мери убрза процес проширења ЕУ. Ове мере треба поздравити и Јапан намерава да додатно подржи процес евроинтеграција Србије", рекао је он.

Европска унија је, према његовим речима, важан стратешки партнер Јапана, и Јапан подржава снажно уједињену Европу. Стабилизација Западног Балкана кроз интеграције у ЕУ посебно је битна и за његову земљу.

Имамура је навео да у нашем региону постоје проблеми, као што су они који се тичу "Косова", али да са друге стране има и позитивних помака и иницијатива, као што је "Отворени Балкан".

"Мислим да компаративне предности Србије расту, а у будућности се може очекивати повећање улагања јапанских компанија у вашу земљу. Последњих година уочава се значајнији продор јапанских компанија на српско тржиште, а одлуку да овде инвестирају донеле су ценећи неке од квалитета Србије, као што су близина тржишта ЕУ, обиље квалитетне радне снаге и слично", објаснио је амбасадор.

Помоћ Јапана Србији сада се спроводи на основу "Иницијативе за сарадњу са Западним Балканом", а у фокусу су, између осталог,  развој приватног сектора, мере против климатских промена, очување животне средине, здравство образовање а од следећег пролећа планира се слање стручњака који ће радити на промоцији туризма у земљама Западног Балкана.

"Ово је покушај да се кроз туризам додатни стимулише кретање људи унутар региона, који је у складу и са иницијативом "Отворени Балкан", коју промивише председник Вучић", рекао је Имамура.

image