Србија и Балкан

Добричанин: Истражује се да ли је К.К. имао саучеснике за убиства у Рибникару

"Ми се од самог почетка носимо мишљу да је могуће да је у питању терористички акт, јер је дефинитивно изазван страх великих размера", рекла је адвокат Зора Добричанин
Добричанин: Истражује се да ли је К.К. имао саучеснике за убиства у Рибникару© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Адвокат Зора Добричанин изјавила је да се није престало са истрагом да ли су постојали саучесници малолетног К.К. у извршењу масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар" 3. маја ове године.

"То што је директни извршилац дете, које је у тренутку извршења тог гнусног злочина имало 13 година, не значи да нема неких помагача, подстрекача, неких других који би могли да одговарају за убиство. Чак, ми се носимо мишљу од самог почетка да је могуће да је у питању терористички акт, јер је дефинитивно изазван страх великих размера", рекла је Добричанин за Танјуг.

Онима којима се не слажу са њом по питању тероризма и кажу па не постоји политичка позадина, поставила је питање "како знају, пошто то још није испитано".

"То што у овом тренутку није доказано, не значи да не постоји и да наше службе безбедности то не истражују. Тужилаштво још води неколико тих поступака јер жели све да истражи у том контексту", рекла је Добричанин.

Коментаришући то што је провајдер СББ одбио да достави ИП адресе породице без захтева суда, Добричанин је рекла да мисли да тај случај превазилази све и да је просто невероватно да постоји било ко ко тужилаштву неће да помогне.

"Мислим да кад у таквом случају тужилац захтева податке од било кога, свако је дужан да тужиоцу достави податке. О законитости поступка у тој фази води рачуна тужилац. У сваком случају, о законитости сваког појединачног доказа води рачуна суд на крају", поручила је Добричанин.

Што се тиче самог судског поступка у случају Рибникар, Добричанин сматра да се учинило доста за шест месеци.

"Мислим да смо дали доста доприноса, као и други пуномоћници оштећених. Морам да нагласим да сви оштећени имају по једног, па и по више пуномоћника и да смо ми сви у тужби у принципу јединствени. Сви смо били мишљења да је у тренутку подизања оптужнице било довољно доказа да се пређе на следећи степен сумње, дакле да се заврши истрага и подигне оптужница, што је засад и потврђено одлуком Вишег суда у Београду", навела је Добричанин.

Она је објаснила да након што приме одлуку Вишег суда о потврђивању оптужнице, окривљени и његови браниоци имају право да пишу жалбу у року од три дана Апелационом суду у Београду, који може да уважи жалбу или жалбе и предмет врати на поновни поступак или да једноставно жалбе одбије.

"Онда бисмо очекивали термин заказивања суђења и онда бисмо ишли у судницу. Поступак је у фази оптужења", навела је Добричанин.

Она је подсетила да су подигнуте оптужнице против оца и мајке К.К. као и два радника стрељане.

"За оца је поступак због кривичног дела тешко дело против опште сигурности. За мајку је кривично дело недозвољено држање оружја и ношење оружја. За раднике стрељане је давање лажног исказа, тако да у овом тренутку нико није оптужен за убиство. А убиство се неминовно и неспорно десило јер имамо толико мртве деце и мртвог радника обезбеђења", рекла је Добричанин.

image