Србија и Балкан

Потврђена оптужница против родитеља дечака који је починио масакр у школи "Владислав Рибникар"

После потврђивања оптужнице, очекује се да Виши суд у Београду ускоро закаже почетак суђења
Потврђена оптужница против родитеља дечака који је починио масакр у школи "Владислав Рибникар"© Milos Tesic/ATAImages

Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду потврдило је оптужницу која је 10. октобра подигнута против оца дечака који је 3. маја починио масакр у Основној школи "Владислав Рибникар", његове мајке, власника стрељане и инструктора гађања, сазнаје "Блиц" .

После потврђивања оптужнице, очекује се да Виши суд у Београду ускоро закаже почетак суђења.

"Окривљени и њихови браниоци нису подносили писани одговор суду на оптужницу и она је данас потврђена", открива извор.

Подсетимо, главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић 10. октобра је саопштио да је тужилаштво суду поднело оптужницу против оца дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро ученика и радника обезбеђења и ранио још шест особа. Стефановић је тада рекао и да су оптужницом обухваћени мајка дечака, власник стрељачког клуба у ком је дечак вежбао гађање, као и инструктор у том клубу.

Стефановић је истакао да је у оптужници која је написана на 267 страна предложено да суд оца дечака убице осуди на казну затвора од 12 година, мајку на казну затвора од две и по године, док је за власника стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" и инструктора у том клубу предложена казна затвора од по три године.

"Желим да се у име Вишег јавног тужилаштва у Београду захвалим свим државним органима који су били укључени у истрагу, као и свом тиму који је даноноћно предано радио на овом случају, тако да имамо оптужницу која је написана на 267 страна. Овај случај је сам по себи веома специфичан. Спровели смо истрагу коју су водила два јавна тужиоца и припадници МУП-а", рекао је на дан подизања оптужнице главни јавни тужилац.

Отац дечака, подсетимо, оптужен је за кривично дело тешко дело против опште сигурности. Он се сумњичи да је у периоду од годину дана обучавао свог сина да рукује оружјем и муницијом, те да гађа у мете силуета људе, како да стоји и како да дише приликом употребе оружја.

Такође, сумња се да је оружје којим је почињен масакр чувао супротно Закону о оружју и муницији. У истрази је утврђено да је оружје држао у транспортним коферима, уместо у сефу. Оружје и оквир је био са катанцем и шиформ, а други је био без катанца и у њему је била муниција.

Омогућио је, како се сумња, детету да дође до два пиштоља, за које га је претходно обучавао да пуца у стрељачком клубу. Син окривљеног је дошао у посед оружја 1. маја 2023. године, када је напунио шест оквира са укупно 92 метка. У ранац их је пребацио 3. маја и понео у школу. Прво је пуцао у обезбеђење, па у две ученице за столом за дежурство и једну која је била поред клавира. Потом је отишао до кабинета историје у одељење 7/2 и испалио 45 пројектила. Ту је убио шесторо деце, а ранио петоро и наставницу историје.

ВТЈ подигло је оптужницу и против мајке дечака убице.

"Због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних направа. Она је оптужена јер је неовлашћено држала муницију, с обзиром на то да је током истраге на једном од метака пронађен њен ДНК - на једној чаури у кабинету историје", навео је главни тужилац.

Због давања лажног исказа оптужени су власник и инструктор у стрељани.

"Сви ученици одељења 7/2 су добили статус оштећених, било да су рањени или не, јер су преживели трауму гледајући како њихов школски друг пуца у њихове другаре. Ради заштите њихових права, тужилаштво је суду предложило да се искључи јавност током јавног претреса", закључио је главни тужилац.

Отац дечака ухапшен је истог дана када је његов син починио злочин и на предлог тужилаштва судија за претходни поступак Вишег суда у Београду одредио му је притвор у ком се и даље налази.

Дечак није кривично одговоран и смештен је у психијатријску установу, с обзиром на то да у време масовног убиства није имао 14 година.

image