Србија и Балкан

ЦИК у Приштини: Без обзира на одзив градоначелници општина на северу КиМ биће изабрани

Без обзира на излазност, градоначелници Северне Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана ће бити изабрани, поручено из ЦИК-а
ЦИК у Приштини: Без обзира на одзив градоначелници општина на северу КиМ биће изабраниwww.globallookpress.com © Agron Beqiri/ZUMAPRESS.com

Без обзира на одзив бирача на ванредним изборима за четири општине на северу KиМ - Северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану - нови градоначелници могу бити изабрани, а централна изборна комисија у Приштини (ЦИK) ће оверити резултате избора, рекао је портпарол ЦИK-а Ваљмир Елези.

"Закон о општим изборима и закон о локалним изборима не ограничавају колика би требало да буде излазност гласача у некој општини да би резултат могла да овери централна изборна комисија", рекао је Елези за "Kосово прес".

Елези каже и да, какви год били резултати на изборима 18. децембра, њих ће оверити ЦИK, пренео је Танјуг.

Kао пример, Елези наводи последње локалне изборе 2021. године, за градонацелника општине Ранилуг, где је на гласачком листићу био само један кандидат, пренео је приштински "Топ ченел".

После оставки четири српска градоначелника у четири северне општине, председница привремених приштинских институција Вјоса Османи расписала је за 18. децембар ванредне изборе за градоначелнике у тим општинама.

Избори ће бити одржани у општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан.

"Задужује се Централна изборна комисија Републике Косово да предузме све неопходне радње за организовање и одржавање избора за градоначелника општина: Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан, у складу са овом одлуком и законом на снази", наводи се у одлуци Османи о одређивању и расписивању датума ванредних избора за градоначелнике четири општине на северу Косова и Метохије.

Српски градоначелници су оставке поднели из протеста због политике привремених приштинских институција које намећу одлуку о пререгистрацији возила, а с друге стране не желе ни да примене одлуку о формирању Заједнице српских општина.

image