Србија и Балкан

Порука Срба са КиМ за Европски парламент: Хуманитарна катастрофа у срцу Европе

Француска делегација пише извештај у чијем закључку ће се тражити да будуће решење косовског питања буде искључиво у оквиру Србије и на основу Резолуције СБ УН 1244, каже професор Алекси Труд
Порука Срба са КиМ за Европски парламент: Хуманитарна катастрофа у срцу Европе© FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIC/ nr

Француска делегација политичара, које је кроз Србију водио професор геополитике Алекси Труд са Универзитета Версај, припремиће извештај о утисцима са КиМ и стању права. Извештај ће бити представљен на првим пролећним заседањима Европског парламента, где ће сведочити Срби, Горанци, Роми, тачније представници свих заједница којима се људска и друга права немилосрдно крше годинама.

У интервјуу за "Вечерње новости" професор Алекси Труд рекао је да ће се у закључку документа тражити да будуће решење косовског питања буде искључиво у оквиру Србије и на основу Резолуције СБ УН 1244.

"Држава `Косово` од свог назовинастанка 2008. до данас представља хуманитарну катастрофу у срцу Европе. Карактерише је свеприсутност мафијашког деловања, укључујући и трговину органима, незапамћена етничка чишћења", рекао је Труд и додао да је Србима убедљиво најгоре јер су они изопштеници из историјске колевке, своје сопствене нације.

"Срби, уверили смо се, показују огромну храброст и истрајност да опстану. Ствари које смо видели на лицу места превазилазе најгора сазнања која се о српском страдању могу наћи у европским медијима", истакао је Труд.

Француски професор осврнуо се и на речи свог сапутника, европосланика Николаса Беја који је, када су прелазили мост преко Ибра, констатовао да је "ово мост на ком се брани заједничка цивилизација".

"Возећи се Косметом схватили смо да тамо не постоји ниједан албански белег културе и трајања, већ само лажни и незграпни споменици терористима ОВК и невероватан број бензинских пумпи, ваљда споменика мафијашењу. И то је једино наслеђе државе које је наша Француска признала 2008. године", рекао је Труд.

Професор се и запитао каква би била будућност појединих региона Француске уколико би се примењивале одлуке попут оне Међународног суда правде 2010, којом Косово није прекршило ниједан важећи пропис међународног права, засноване на томе да моћ демографије има суверенитет на рачун државе народа којима историјски та земља припада.

image