Србија и Балкан

У Београд стигло 11 руских хеликоптера - летећих тенкова. Каква је улога Кипра?

Могући уговор о набавци већег броја хеликоптера Ми-35 датира из априла 2021.
У Београд стигло 11 руских хеликоптера - летећих тенкова. Каква је улога Кипра?© Павел Бедняков / РИА Новости

У Београду ће данас бити представљено 11 нових руских хеликоптера Ми-35 које називају - летећи тенкови, а Србија је, како сазнаје РТ Балкан купила још четири овакве летелице које се налазе у Ростову на Дону и тренутно их је немогуће допремити.

За хеликоптере који ће ојачати српску војску председник Србије Александар Вучић рекао је да за непријатеље имају злокобни звук, а у Београд су, према нашим информацијама, стигли преко Кипра.

Откуд Кипар у причи о руским хеликоптерима за које се Србија одавно интересује?

Србија, наиме, летелице није купила директно од Русије, већ од Националне гарде Кипра, која их је 2001. набавила из Москве.

"Одлука о продаји хеликоптера донета је због немогућности њиховог нормалног одржавања након увођења санкција ЕУ на војно-техничку сарадњу са Руском Федерацијом 2014. године", објашњава портал "Оружје онлајн" позивајући се на холандски "Скрамбл".

Могући уговор о набавци већег броја хеликоптера Ми-35 датира из априла 2021. Србија је првобитно требало да постигне договор о куповини само пет бивших кипарских хеликоптера у јануару ове године. 

Председник Србије Александар Вучић је у септембру прошле године такође потврдио да Србија "купује са Кипра још 11 хеликоптера Ми-35" .

"Аранжман је договорен још пре две, три године, а конкретни кораци предузети су летос, у јуну је наша делегација ипла на аеродром на Пафосу. Овако је остварен сан још из времена Југославије која је сањала да ће имати три ескадриле хеликоптера Ми-24 В. Уз четири летелице које смо набавили 2019. године, имаћемо укупно 14 хеликоптера, односно целу једну ескадрилу. Највероватније ће се она прикључити 714. противоклопној ескадрили у Лађевцима, у Краљеву", објашњава уредник телевизије "Фронт" и војни аналитичар Андреј Млакар.

Након успешних преговора свих једанаест хеликоптера превезено у Србију на три лета цивилног транспортног авиона Ан-124-100 УР-82008 компаније "Антонов Ерлајнс", највећег ваздухоплов који је имао серијску производњу, који је према подацима сервиса за праћење авиона "Флајтрадар 24" у Србију стигао у понедељак.

Авиони су ка Србији полетали претходних дана са аеродрома Пафос на Кипру и стигли у српску ваздушну базу у Батајници, где ће данас на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" бити представљена новонабављена средства наоружања и војне опреме. 

Случајно или не, јуришно-десантни хеликоптери који су иначе хибрид старије и нове генерације летелица, јавности ће бити представљени за време званичне посете кипарског председника Никос Христодулидиса. 

Он ће, како је најављено, са председником Србије Александром Вучићем данас потписати низ меморандума о разумевању, који ће додатно продубити сарадњу две државе.

image