Србија и Балкан

На аеродром у Батајници слетео највећи авион на свету: Погледајте како изгледа Антонов 124 (ВИДЕО)

Антонови 124 често су слетали у Србију, а последњи пут 2021. када су испоручили ловце МиГ-29
На аеродром у Батајници слетео највећи авион на свету: Погледајте како изгледа Антонов 124 (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Jan Woitas

Према подацима интернет сервиса за праћење авиона Флајтрадар24, у Србију је на војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници слетео цивилни транспортни авион Ан-124-100 УР-82008 компаније "Антонов Ерлајнс", највећи ваздухоплов који је имао серијску производњу.

Снимак слетања објављен је на Тик Току.

На Батајницу је, како је такође било могуће видети на Флајтрадару, слетео и транспортни авион Ил-76МФ египатског ратног ваздухопловства, пише портал "Танго сикс".

"УР-82008" полетео је јуче назад за Кипар око 18:20 часова.

Лет Антонова 124 започео је на међународном аеродрому Пафос, на Кипру. Овај аеродром је дом и војне ваздухопловне базе "Андреас Папандреу" где су лоцирани и десантно-јуришни хеликоптери Ми-35П које, управо од Кипра, Србија планира да набави, како је портал "Танго Сикс" извештавао у октобру 2021. године.

Куповину хеликоптера са Кипра, као допуну употреби мањег броја првобитне наруџбине нових хеликоптера Ми-35М из Русије, потврдио је председник Србије Александар Вучић у септембру прошле године. Будући да су испоруке нових хеликоптера овог типа упитне, нађена је алтернатива у половним кипарским.

Министар одбране Србије Милош Вучевић посетио је у јуну ове године војну базу Пафос, са које је обављен јучерашњи лет, уз обилазак управо половних хеликоптера које ће Србија набавити. Уз велику вероватноћу да се јучерашњим летом ради о првим испорукама ових хеликоптера, треба нагласити да Србија и Кипар имају војно-технички споразум будући да је ова земља међу првим купцима самоходне хаубице "нора Б52" и оклопна возила "милош" у којима се налази командни систем са системом за управљање ватром, који иде уз поменуте хаубице.

Антонови 124 често су слетали у Србију. Последњи пут 2021. када су испоручили последње ловце МиГ-29 из Белорусије, 2020. када су превозили хуманитарну помоћ због епидемије короне, 2019. када су такође испоручивали хеликоптере али Ми-17, и најзапаженије 2017. када је започела испорука половних МиГ-ова 29 из Русије.

image