Србија и Балкан

Повратак жигосаних: Хоће ли и Срби са КиМ, коначно, преко Хоргоша без виза?

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић каже да очекује да ће визна либерализација за тзв. Косово од 1. јануара важити и за Србе на КиМ са српским пасошима упркос свим противљењима која долазе из Приштине
Повратак жигосаних: Хоће ли и Срби са КиМ, коначно, преко Хоргоша без виза?© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

"Ако смо ми Срби, овде, на Косову и Метохији, изложени свакодневним нападима, прогону, ако некажњено пале и отимају нашу имовину, пуцају на нашу децу, ако  нас убијају а нико не одговара, ако скрнаве и прекопавају наша гробља, руше споменике и све то пред оком њиховог Запада, ако смо овде жигосани, живимо у гетима, зашто би онда другачије било што се тиче наших путаовања на тај исти Запад? Не бих се заиста зачудили да визни режим за нас Србе са КиМ остане, Курти протестује и кука на све стране, па се може десити да и даље што се тиче путовања на Запад, у земље Европске уније, останемо дискриминисани, људи другог реда!"

Овако Срба из Северне Митровице реагују данас на читаву ујдурму око визне либерализације за Србе са Косова и Метохије који имају пасоше које издаје Координациона управа МУП-а Републике Србије.

Ситуација је тренутно таква да се не зна да ли ће визна либерализација која за тзв. државу Косово почиње 1.1.2023. године важити и за Србе, односно, да ли ће Срби са КиМ остати једина група грађана са Западног Балкана која неће имати слободу кретања у шенгенском простору.  Европска комисија изашла је пре неколико дана са предлогом да визна либерализација важи и за Србе са КиМ са пасошима Србије, али је предлог наишао на оштро противљење и власти у Приштини и и албанских НВО са Косова.

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић у изјави за РТ Балкан каже како очекује да ће визна либерализација од 1. јануара важити и за Србе на Косову са српским пасошима упркос свим противљењима која долазе из Приштине.

 "Суштина приче јесте покушај Куртија да потврди своју тзв. државу по сваку цену али то неће проћи нити ће овај процес око визне либарелизације и за Србе са Косова, верујем, моћи да се угрози. То ни Запад неће дозволити јер Запад има интереса и према Србији. И двоструки стандарди имају неку границу", каже Миливојевић.

Он не очекује да ће евентуална визна либерализација и за Србе са КиМ изазвати неки масовнији одлазак Срба на Запад.

"Срби се већ крећу према Србији и то због опште несигурности на КиМ. Албанци ће наравно више ићи према западној Европи, сетите се само шта је било пре неколико година када је по неколико стотина аутобуса дневно одлазило на Запад. Доста њих ће искористити ту могућност, прилику да оду. Међутим, њих и нема много, ми имамо илузију да их има много. То ће западне земље моћи да апсорбују и колико пратим они у томе не виде неку велику опасност. Питање да ли ће Срби ићи – мислим да ко је планирао да оде, већ је отишао. Срби са Косова више иду према Србији где имају и фамилије и одступницу и упоришта поготову сада када имамо нову ескалацију на Северу. Од неког масовније одласка Срба ка Западу, дакле, нема опасности, ка Србији да и то због несигурности, према Западу не очекујем неки масовнији одлазак", закључује Миливојевић. 

И Милица Ракић Андрић, програмски менаџер НВО "Нове друштвене иницијативе" из Косовске Митровице у изјави за РТ Балкан каже да "не верује да ће ЕK мењати своју одлуку или да ће  Савет ЕУ или Парламент одбити да одобри предлог ЕK" о визној либерализацији и за Србе са КиМ.

"Могуће је да ће процедура одобравања те одлуке, потенцијално, потрајати пар месеци. Одлука ЕK је заснована на месецима преговора у току којих су вероватно детаљно анализирали то питање и дошли до, по мени, исправног закључка. У случају да ова одлука није донета, између осталог, канцеларије за издавање туристичких виза би морале да остану отворене, а ту су и очигледни аргументи у вези са дискриминацијом", каже Милица Ракић Андрић.

По њеним речима многа струковна удружења на Косову упозоравају да очекују знатан одлив радника и она верује да ће се визна либерализација "у можда мало мањој мери одразити и на српску заједницу на Косову".

"До тога би дошло и без визне либерализације јер Немачка сада олакшава прoцедуре за добијање радних виза, тако да би до одлива радника свакако дошло", каже наша саговорница.

Петнаест НВО српске заједнице на Косову и Метохији успротивило се пре неколико дана  апелу "косовских" НВО које од Брисела траже да одустане од намере да укине визе грађанима који живе на КиМ и имају пасоше Србије.

"Моја организација је једна од покретача саопштења које је одговор на реакцију појединих организација са Косова на вест о предлогу ЕК. Била сам повређена и непријатно изненађена учешћем неких организација у тој иницијативи", каже Милица Ракић Андрић.

Иначе, из Европске комисије још пролетос је, крајем априла, после усвајања одлуке о визној либерализацији за тзв. државу Косово саопштено да она неће важити за грађане Косова који имају пасоше које издају српски органи, односно Координациони директорат МУП-а Србије.

Известилац Европског парламента за визе за Косово Тијс Ројтен на питање новинара да ли ће либерализацију виза моћи да уживају и Срби који имају српске пасоше кратко је рекао да је "законодавство веома пажљиво фoрмулисано" и да "грађани Косова са документом који издају косовске власти могу слободно да путују".

Потпредседник Владе Косова Бесник Бисљими тада је рекао да ће "сви косовски Срби који још немају пасоше Косова моћи да их изваде у року од осам месеци како би путовали без виза у ЕУ од 1. јануара 2024. године.

"Колико знам, није велики број Срба са Косова који имају косовске пасоше, можда десетак, петнаест посто, не више. То је питање достојанства, оданости нашој држави Србији. Мада, и РКС таблице су биле питање достојанства па смо приморани да их после година опирања сада узимамо, нико више овде не зна шта нас још чека и шта ће се дешавати", каже данас један од наших саговорника из Северне Митровице.

image