Србија и Балкан

"Блек хок" за претњу Србији: После турских "бајрактара" тзв. Косово купује америчке хеликоптере

Постоји сумња да би Приштина могла да од САД купи или донацијом добије половне "ОХ-58Д Кајова вориор" хеликоптере који се у Хрватској користе као извиђачки али имају у наоружању и противоклопне ракете, каже Андреј Млакар уредник ТВ Фронт
"Блек хок" за претњу Србији: После турских "бајрактара" тзв. Косово купује америчке хеликоптере© Зоран Шапоњић

Министар одбране у Влади тзв. Косова Ејуп Маћедонци најавио је у изјави за ТеВе 1 да ће Косово прве хеликоптере за тзв. Косовске безбедносне снаге купити између 2025. и 2028. године и да ће ова формација, која ни по једном међународном документу не би смела да постоји, у почетку имати флоту од четири "мултифункционалне" летелице. Он је додао и да су беспилотне летелице "бајрактар" које је Косово набавило од Турске већ летеле небом изнад Косова у "сврху тестирања".

По његовим речима, Косово је  "претходно обучавало и школовало кадрове за рад не само на дроновима, већ и са другом опремом, у овом случају са хеликоптерима и да већ има сертификоване и дипломиране пилоте за то". Маћедонци је рекао и да се "изградња ваздушних капацитета на Косову очекује у трећој фази" развоја КБС-а.

Уредник војне Телевизије Фронт Андреј Млакар за РТ Балкан каже да се изјавом Маћедонција оживљава идеја још из времена Рамуша Харадинаја да тзв. КБС добију хеликоптере и да се ради о набавци четири америчка хеликоптера "УХ 60 блек хок".

"Прича о косовским хеликоптерима датира још из 2016. године, када су први пилоти били послати у Турску на школовање за пилоте борбених хеликоптера. За сада четворица су завршили, а још четворица се налазе на школовању. Још тада Харадинај је говорио да је време да се од САД набаве хеликоптери 'УХ-60 блек хок'", каже Млакар. 

Наш саговорник подсећа да је у питању вишенаменски транспортно - борбени хеликоптер САД који на Балкану у наоружању једино има Хрватска. 

"У овом случају Приштина би била други корисник ако се набавка реализује. За сада није познато, да ли ће бити у питању нови или половни хеликоптери из америчких вишкова с обзиром да компанија 'Бел' и даље производи ове летелице. Ови хеликоптери осим транспортних могу се претворити и у борбене хеликоптере инсталирањем на њих тешких митраљеза калибра 12,7 мм или 'Гетлинг' топова калибра 30 мм и по потреби скидајући лансер противоклопних ракета 'Хелфајер', каже Млакар. 

Према његовим речима, цена у односу на руски "Ми 17 В5" који у свом наоружању има Војска Србија а који кошта између 20 и 25 милиона долара, за "УХ 60 блек хок" потребно је издвојити од 38 до 40 милиона по комаду. 

"Треба додати да је у питању само хеликоптер без пратеће опреме и резервних делова, што значи да се цена као и у случају код Хрватске, ако буду у питању нови хеликоптери може попети и на цифру од преко 100 милиона долара. Хрватска је своја два половна платила укупно 50 милиона долара од чега за два хеликоптера 35 милиона плус пратећа опрема. Набавка 'УХ-60' је стара идеја Приштине, која и даље не одступа од наоружавања и у једном тренутку прикључења НАТО савезу", каже Млакар. 

Косовски министар одбране рекао је и да је "поред дронова купљено и много другог наоружања и система, много муниције". Он у изјави новинарима ове телевизије није желео да детаљније говори ни о броју ни о техничким детаљима куповине турских дронова "бајрактар", рекао је једино да је то "капацитет предвиђен организационом шемом опреме КБС-а".

"Као што је познато, главни снабдевачи тзв. КБС су Турска-беспилотне летелице 'бајрактар', оклопна возила 'Кобра' у више верзија, противоклопне ракете, артиљерија, минобацачи, Хрватска - униформе, балистичка заштита, шлемови, панцири, САД - оклопна возила, тешки митраљези, Немачка - тешка транспортна возила ро-ро конфигурације, инжењеријска опрема, камиони за транспорт и теренска возила. Од Француске као и САД набавља се комуникациона опрема", подсећа Млакар. 

По њему, доказ да се конкретни планови већ реализују јесте и градња адекватних хангара за смештај ових хеликоптера, који имају бројну и веома осетљиву технологију. 

"За сада их користе и због јавности за помоћ становништву у случају елементарних непогода, мисије трагања и спасавања, а у каснијој фази ти хеликоптери вероватно ће добити и наоружање са којим би могли да борбено делују. Иначе хеликоптери су ефикасни за показивање меке моћи, нова техника коју су Американци примењивали у Ираку за време герилске побуне је лебдење изнад масе и растеривање уз помоћ елиса", каже Млакар. 

Наш саговорник оцењује и да што се тиче неких импликација према Србији, "два или четири вишенаменска 'УХ-60 блек хок" неће генерално имати неки утицај на Србију с обзиром на нашу транспортну флоту хеликоптера 'Ми-17В' и борбену са 4 'Ми-35' и 11 'Ми-35П' које смо купили од Кипра, који имају већу убојну моћ него 'УХ-60'. Он додаје и да се на 'Ми17В5' Војске Србије на спољне носаче може монтирати више наоружања него на 'блек хок' као и да руски хеликоптер може понети више људи и терета. 

"Циљ куповине је козметичке природе и тежња Приштине да постане члан НАТО и планови који су развијани још у време Рамуша Харадинаја док је био премијер и Тачија на функцији тзв. председника који су замисли прављење средње батаљонске борбене групе за учешће у мисијама НАТО. Формирање војске Косова има много већу политичку тежину него војну. То је пут ка државности, али и ка стварању још једне НАТО земље у региону. Бројно стање је 5.000 плус још 3.000 резервиста. Мада тенденција је присутна да КБС у једном тренутку има чак од 10.000 до 20.000 војника", каже Млакар. 

По његовим речима, постоји и сумња да би Приштина могла да крене путем Хрватске па да од САД купи или донацијом добије половне "ОХ-58Д Кајова вориор" хеликоптере који се у Хрватској користе као извиђачка платформа али имају у наоружању и противоклопне ракете.

"У најгорем случају опционо била би и набавка борбених хеликоптера 'АХ-1З кобра' или можда 'УХ -1Y' које је недавно купила Чешка. Поглед Приштине иде и ка овим хеликоптерима. Ово би била нека опасност, мада опет не толико јака с обзиром на капацитет 'Ми 35М' и 'М-35П', каже Млакар. 

Иначе, неколико америчких "УХ 60 блек хок" хеликоптера, могуће четири или пет, налази се у бази Бондстил код Урошевца на Косову и Метохији.

image