Србија и Балкан

Шуга се шири Црном Гором: Болест забележена у већини општина, највише у Подгорици

Углавном се ради о појединачним случајевима обољевања или у кругу породице, кажу у институту за јавно здравље
Шуга се шири Црном Гором: Болест забележена у већини општина, највише у Подгорициwww.globallookpress.com © IMAGO/Zoonar.com/Yuri Arcurs peo

У Црној Гори је у већини општина детектована шуга, а за непуних месец дана Институт за јавно здравље Црне Горе евидентирао је 55 случајева тог заразног обољења, преноси портал РТЦГ.

Како је наведено, највише оболелих у наведеном периоду било је у Подгорици (20), Беранама (12) и Рожајама (5).

"Углавном се ради о појединачним случајевима обољевања или у кругу породице. Није регистровано обољевање у епидемијској форми. Број регистрованих случајева скабијеса (шуга) у истом периоду прошле године био је 47", саопштено је из црногорског Института за јавно здравље.

Наводи се и да је епидемиолошка ситуација у овом моменту стабилна и уобичајена, с обзиром на то да се у последњих десет година на територији Црне Горе на годишњем нивоу региструје од 190 до 900 оболелих од те болести, док на месечном нивоу тај број варира од 10 до 70.

У марту је шуга такође харала Црном Гором, а тада се пронела информација како се наводно проширила из продавнице Заре у Подгорици. Међутим, санитарна инспекција је утврдила да се болест није проширила из бутика.

image