Србија и Балкан

Изборна хроника: У поноћ истиче рок за предају листа

Двадесет пети је дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији
Изборна хроника: У поноћ истиче рок за предају листаGetty © Samuel Aranda

У поноћ истиче рок за предају изборних листа, а најкасније до 1. децембра је рок да се утврди збирна листа за изборе 17. децембра.

Републичка изборна комисија је данас донела одлуку о утврђивању распореда места по којем посланичке групе предлажу чланове и заменике чланова бирачких одбора у сталном саставу за спровођење гласања на бирачким местима на којима ће гласати бирачи са територије Косова и Метохије.

Том одлуком се утврђује распоред места, а укупно је одређено 51 бирачко место.

Бирачка места су одређена за Косовски управни округ, Пећки, Призренски, Косовско-митровачки, односно Косовско-поморавски управни округ.

ПИК: Предата изборна листа Коалиције "Доста је било - СДС"

Покрајинска изборна комисија примила је вечерас у 21.05 часова Изборну листу Саша Радуловић (Доста је било - ЂБ) - Борис Тадић (Социјалдемократска странка - СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Србијо, коју је предала Коалиција Доста је било (ЂБ) - Социјалдемократска странка (СДС).

Листу су подржала 4.402 бирача, саопштено је из ПИК. Покрајинска изборна комисија је, како се подсећа у саопштењу, дужна да донесе одлуку о проглашењу изборних листа у року од 48 часова од њиховог подношења.

"МИ - Глас из народа" предали листу, носилац исте др Несторовић

Група грађана "МИ - Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" предала је вечерас Републичкој изборној комисији (РИК) потписе и своју листу кандидата за предстојеће парламентарне изборе.

Они су РИК-у предали 10.696 потписа грађана.

Како је та група грађана саопштила, на листи за Републичку Скупштину ће се, поред носиоца листе Бранимира Несторовића, наћи и Александар Павић, Синиша Љепојевић, Јелена Павловић, Богдана Кољевић, Митар Ковач, Јован Јањић, Бранко Павловић, Драган Станојевић, Борислав Антонијевић и други.

Носилац листе Бранимир Несторовић је најавио предају листе и Градској изборној комисији за предстојеће локалне изборе у Београду.

Дачић: Нема уласка у НАТО, Срби остају на КиМ

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је на централној конвенцији да је циљ да Социјалистичка партија Србије и Српска напредна странка освоје већину на наредним изборима 17. децембра.

"Пред нама је време које тражи искуство и стабилност. Надам се да сам кроз године служења стекао искуство које ћу користити како бих осигурао стабилност и сигурност наше отаџбине. Уз паметно вођство, председника Републике Александра Вучића и ако народ тако жели, мене као председника владе можемо много", рекао је Дачић.

Он је истакао да у београдској Арени где се одржава конвенција има 20.000 људи, додајући да тај број људи не може било ко осим СНС и њихове коалиције да окупи.

"Желим да кажем унапред, да ако народ жели да ја будем председник владе, који су најјачи, најважнији циљеви. То је заштита суверенитета и територијалне целовитости Србије, снажан економски просперитет и раст стандарда грађана, пуна заштита свих којима је подршка друштва неопходна, јачање улоге и угледа Србије у свету", рекао је Дачић.

Kад је реч о заштити националних интереса, све стаје у једну тачку а то је КиМ, истакао је Дачић. Додао је да Вучић и он добро знају како то изгледа када покушавају да узму нешто што је наше, те да никада, као сада, нису толико били упорни у томе да се поклекне.

"Никада претње нису биле безобразније и безобзирније. Знају да ни Вучић ни ја, ни СПС, ни ЈС, да се никада нећемо одрећи КиМ. Никада нећемо признати независност Косова, нема Косова у УН, Срби остају на КиМ и нема капитулације", поручио је Дачић.

Поручио је да јесу за Европску унију, али уз заштиту националних интереса и у том смислу је поменуо посебну пажњу према Русији и Кини. Додао је и да нема уласка у НАТО.

На скупу се обратио и унук Слободана Милошевића, Марко, који је трећи на листи и који је рекао да је Дачић неко ко је сачувао СПС од пропасти и вратио му живот и снагу, додајући да верује да ће се тако опходити као премијер према држави.

"Хвала вам што чувате успомену на мог деду Слободана Милошевића и што га нисте заборавили", рекао је Милошевић.

РИК: Четири листе имају 48 сата да доставе потписе

Републичка изборна комисија (РИК) наложила је данас неким изборним листама, међу којима и изборној листи "Чедомир Јовановић - Мора другачије", да у року од 48 сати отклоне недостатке који су сметња за њихово проглашење, односно недостајући број потписа подршке бирача.

Како је речено, изборна листа "Мора другачије" треба да достави још најмање 273 правно ваљане изјаве бирача који подржавају ту листу.

На седници је констатовано да је та листа правно ваљана и да испуњава услов о заступљености полова.

Такође, РИК је наложио и коалицији "Доста!Европски пут" и изборној листи "Руска странка-Слободан Николић" да у року од 48 сати отклоне недостатке због којих није било могуће њихово проглашење.

Коалиција "Доста! Европски пут!" треба да у року од 48 сати прибави 8.009 недостајућих правно ваљаних изјава бирача.

Како је речено, у случају да у предвиђеном року не отклоне недостатак, неће бити проглашена.

Када је реч о "Руској странци - Слободан Николић" на седници је констатовано да су прикупили 4.814 правно ваљаних потписа и да је потребно да доставе најмање још 186 потписа.

Поред тога, РИК је наложио и изборној листи "Србија на Западу - да се струка пита" да Републичкој изборној комисији у истом року достави најмање 584 недостајуће правно ваљане изјаве бирача.

Предата листа "Србија на Западу - Да се струка пита"

Представници листе "Зоран Вулетић - Немања Милошевић - Србија на Западу - Да се струка пита - Владимир Ковачевић", саопштили су да су Републичкој изборној комисији (РИК) и Градској изборној комисији (ГИК) у Београду, синоћ предали потписе подршке грађана.

Током кампање, како је наведено, чуће се људи са више од 30 година менаџерског искуства који ће захваљујући њему дати низ практичних одговора на све невоље и проблеме који су опхрвали српско друштво.

У саопштењу се каже да су приликом предаје потписа истакли да се од листа "Србија на Западу - Да се струка пита" неће чути пароле и флоскуле, "већ конкретни одговори на сва отворена питања са којима се суочавају сви обични људи свакодневно".

"Представићемо конкретан програм по којем бисмо могли уз минималну солидарност послодаваца преко ноћи имати 30 одсто веће плате. Програм који ће решити хронични недостатак радне снаге. Реформу која ће решити недостатак лекара у здравственом систему Србије, и низ других мера и предлога", навели су представници листе.

Александар Шешељ: Србија да буде прва европска земља чланица БРИКС-а

Кандидат за народног посланика изборне листе Српске радикалне странке Александар Шешељ рекао је данас у Врању да је ова политичка странка једина која сматра да Србија мора да буде прва европска земља која се придружује БРИКС-у.

"И данас смо једина политичка странка у Србији која грађанима нуди алтернативу и у односу на власт и у односу на остатак опозиције, једина странка данас у Србији која сматра да Република Србија мора да буде прва европска земља која се придружује БРИКС-у, економском и политичком савезу на челу са братском Русијом и братском Кином", рекао је он.

Проглашене две изборне листе на покрајинским изборима

Покрајинска изборна комисија прогласила је данас две изборне листе за изборе расписане 17. децембра.

Проглашена је изборна листа Томислав Жигманов- Уједињени за правду- Демократски савез Хрвата у Војводини, Усаме Зукорлић - странка правде и помирења- Бошњаци санџак/ Томислав Жигманов- Уједињени за правду- Демократски савез Хрвата у Војводини, Усаме Зукорић- Странка правде и помирења - Бошњаци санџака, под редним бројем 8, коју је за изборе за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, расписане за 17. децембар поднела Коалиција Томислав Жигманов- Уједињени за правду- ДСХВ- СПП / Коалиција Томислав Жигманов - Уједињени за правду- ДСХВ- СПП.

Покрајинска изборна комисија је утврдила да та изборна листа има положај изборне листе националне мањине.

Комисија је донела и Решење о проглашењу изборне листе Чедомир Јовановић - Војводина мора другачије, под редним бројем 9, коју је поднела Група грађана Чедомир Јовановић- Мора другачије, наводи се у саопштењу Покрајинске изборне комисије.

РИК прогласио листу Шаипа Камберија

Републичка изборна комисија (РИК) данас је прогласила изборну листу "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери".

Та изборна листа која има девет кандидата, подржана је са 5.242 правно ваљаних потписа бирача, што је довољно да би листа била проглашена.

Такође, утврђено је да листа испуњава услове у погледу заступљености полова на изборној листи, као и да је уз листу приложена законом прописана документација и да је правно ваљана.

Како је речено на седници, приликом подношења изборне листе овлашћено лице је поднело и предлог за утврђивање положаја изборне листе националне мањине.
На седници је је утврђено да изборна листа "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" има положај изборне листе националне мањине у погледу Закона о избору народних посланика на изборима расписаним за 17. децембар.

image