Србија и Балкан

Бисерко опет бриљира: Запад неће толерисати било какву активност Србије или Русије у вези са КиМ

Од догађаја у Бањској Запад помно прати шта се дешава јер то је црвена линија коју неће прећи, неће толерисати ни Вучића ни Србију јер то директно угрожава безбедност саме Европе, рекла је председница Хелсиншког одбора за људска права за албански "Геопост"
Бисерко опет бриљира: Запад неће толерисати било какву активност Србије или Русије у вези са КиМ© Marija Mladjen/ATAImages

Могуће је отварање новог фронта на Балкану, Русија ће покушати да дестабилизује регион преко својих домаћих актера, а догађаји у Бањској су показали да је потенцијал за распиривање конфликта велики, изјавила је председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко.

Она је у интервјуу за албански "Геопост" тако прокоментарисала изјаву председника Србије Александра Вучића да ће наредна година донети још више сукоба и да је нарочито угрожен српски народ на Космету и у Републици Српској. 

"Од догађаја у Бањској Запад помно прати шта се дешава јер то је црвена линија коју неће прећи, неће толерисати ни Вучића ни Србију јер то директно угрожава безбедност саме Европе. Запад неће толерисати било какву активност Србије или Русије што се тиче Косова", рекла је Бисерко.

Она сматра да Русија "најлакше може да покрене механизам који би на крају довео до тензија и сукоба на КиМ и да би се они могли проширити и на Републику Српску и Црну Гору".

Бисерко је оценила да у Републици Српској има моћних "криминалних група", које су економски јаке, наоружавају се и спремају за сукобе, док су у Црној Гори на власти они које су "довели Београд и црква" и који раде на уништавању "црногорског суверенитета".

"Србија је сада у предизборној кампањи, која први пут говори у прилог нечему што Вучић до сада није навикао да види и чује, а то је да на тим изборима можда неће победити великом већином. Мислим да ће их добити, али ипак постоји струја у друштву, да ли ће то бити политички капитализовано, не знам", додала је Бисерко.

Она је истакла да НАТО пажљиво посматра и прати све што се дешава на терену. 

"Тако су најавили да се спрема та операцију на северу Косова, то је открио Кфор и сигнализирали су Албанцима шта ће се тамо десити. Србија је окружена НАТО државама или државама које желе да уђу у овај савез. Она има висок степен сарадње са НАТО-ом, има ИПАП споразум, који је последњи корак ка чланству у Алијанси", рекла је Бисерко.

Међутим, постоје контрадикције, како је напоменула, јер с једне стране постоји таква сарадња Србије с НАТО-ом, посебно са Националном гардом Охаја, британском и норвешком војском, а с друге стране су војне вежбе и споразуми с Русијом.

"Србија купује оружје са свих страна, од Кине, Русије, Турске и Запада. Сада је добила неке војне хеликоптере. Под изговором да је наводно неутрална земља гради свој војни систем да би се бранила, а нико јој не прети. Ниједна од суседних земаља нема ни потенцијал ни намеру да покаже било какве тежње те врсте према Србији", оцењује Бисерко.

Према њеном мишљењу, наш регион није спреман и нема потенцијал да уђе у пуноправно чланство у ЕУ. 

"Мислим да је први корак за ове три земље које нису чланице НАТО-а (БиХ, Косово и Србију, прим.аут) да што пре постану чланице Алијансе. То је један од приоритета када је Западни Балкан у питању", истакла је Бисерко.

У Русији већ дуже време сматрају да они треба да буду актери у коначном решењу балканског питања, говоре о неком прекомпоновању и улози саме Русије у тим преговорима, каже Бисерко. 

"Мислим да Запад то не би требало да дозволи јер, као што знате, и Русија и Србија стално желе да врате питање Косова у УН. Наравно, то се неће десити јер би у УН биле и Кина и Русија, које и даље коче пријем Косова у УН, с обзиром на то да су и једна и друга чланице Савета безбедности УН, али пре свега то раде из неких својих интереса", истиче Бисерко. 

image