Србија и Балкан

Како косовске НВО "брину" за Србе: Ускратите им визну либерализацију, успориће интеграцију

Представници организација цивилног друштва са "Косова" тврде да се повећава број грађана Србије који траже косовска документа, укључујући пасоше и регистарске таблице за аутомобиле, што је "веома позитиван и изузетно обећавајући развој за повратак нормалности на северу земље"
Како косовске НВО "брину" за Србе: Ускратите им визну либерализацију, успориће интеграцијуGetty © Joe Raedle

Преко 20 организација цивилног друштва на "Косову" позвало је Европску комисију да повуче предлог који омогућава путовање без виза власницима пасоша које издаје Координациона управа МУП-а Републике Србије, наводи "Репортери".

У писму упућеном Илви Јохансон, европској комесарки за унутрашње послове, организације цивилног друштва истичу да предлог Европске комисије долази у тренутку, када се повећава број грађана Србије који траже косовска документа, укључујући пасоше и регистарске таблице за аутомобиле, што је, како оцењују, "веома позитиван и изузетно обећавајући развој за повратак нормалности на северу земље".

Европска комисија је пре неколико дана, узимајући у обзир укидање виза за грађане тзв. Косова, предложила да се укину визе за носиоце пасоша Републике Србије, који бораве на територији "Косова", уз образложење да је та група грађана једина на Западном Балкану која неће уживати слободу кретања у шенгенском простору.

Елем, активисти и чланови цивилног друштва на КиМ су, како наводе, "дубоко забринути" због таквог предлога ЕК.

"Ваш предлог долази у тренутку када су Срби са 'Косова' почели масовно да се пријављују за косовске пасоше, остварујући права загарантована Уставом и важећим законодавством, и када косовске институције у сарадњи са другим органима безбедносних снага као што су Кфор и Еулекс обезбеђују потпуну безбедност за све грађане земље, а посебно за српску заједницу на северу Косова", наводи се у писму. 

Они тврде да "сви споразуми 'Косова' и Србије уз посредовање ЕУ из 2023. и претходни из 2013. и 2015. године, као и технички критеријуми процеса либерализације визног режима, признају косовске власти као једине легитимне власти, које имају право на издавање пасоша за грађане 'Косова'". 

У тексту се истиче да ће предлог ЕК, уколико буде прихваћен, нанети озбиљну штету спровођењу споразума о нормализацији односа Београда и Приштине из 2023. године, "који се заснивају на принципу билатералног поштовања интегритета и суверенитета", претходним споразумима о уклањању са 'Косова' паралелних структура српске државе, као и кредибилитету Европске уније као непристрасном посреднику у том дијалогу.

Осим тога, укидање виза ће, кажу представници цивилног друштва, озбиљно успорити напредак у интеграцији Срба са "Косова" и "охрабрити криминалне структуре, које делују у северном делу Косова да наставе са претњама и застрашивањем Срба који намеравају да се интегришу у друштвени и политички живот земље".

Према њиховим речима, то би створило и опасан преседан јер би Европска унија "легитимисала територијалне претензије Србије према 'Косову', манифестоване у овом случају кроз незаконито издавање докумената грађанима друге земље".

"Неуморни активисти за демократско 'Косово'" кажу да су срећни што од 1. јануара 2024. године неће бити грађана ниједне земље Западног Балкана, који са пасошима своје земље неће бити у могућности да се слободно крећу у шенгенској зони.

"То такође укључује Србе са 'Косова' који имају право и могућност да добију косовске пасоше и да путују слободно као и сви остали Косовари", истиче се у писму, уз напомену да им је за остварење ових циљева потребна подршка ЕУ и позив Унији да повуче предлог. 

image
VV inauguration
banner