Србија и Балкан

ДПС бојкотује попис: Мандић и Београд им криви што пописивачи сутра крећу

После неколико опструкција ДПС-а, иако су добили од актуелне владе све уступке да њихови представници буду укључени у процес пописа, странка се ипак одлучила за бојкот
ДПС бојкотује попис: Мандић и Београд им криви што пописивачи сутра крећу© R.R./ATAImages

Демократска партија социјалиста неће учествовати на предстојећем попису становништва који ће почети сутра, потврдио је вршилац дужности председника ДПС-а Данијел Живковић.

"Ако не дође до испуњавања услова, обесмислићемо овај процес и нећемо учествовати у попису", поручио је он.

Иако је актуелна влада Црне Горе већ једном одложила попис како би се опозицији изашло у сусрет и омогућило да надгледају читав процес, Живковић каже да се може констатовати да нису испуњени сви услови за одржавање пописа становништва.

"На састанку са премијером смо тражили одлагање од неколико дана како би се решило неколико ствари - да се комплетира број пописивача, да се обезбеди паритет... Такође, до данас немамо спецификацију софтверског решења", навео је он.

Тврди да је почетак пописа заказан за сутра, 30. новембар на инсистирање председника Скупштине и једног од лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Андрије Мандића.

"Не знамо да ли је то по налогу Београда, али очигледно је уцена Мандића већа од договора са опозицијом", поручио је в.д. председник ДПС-а.

Казао је како не види зашто би било спорно одлагање пописа на неколико дана, али није рекао ни шта би се добило да попис буде опет одложен.

"Јасно је да Андрија Мандић води главну реч у Црној Гори", оценио је Живковић, рекавши да је ДПС-у био циљ "да изградимо поверење".

Подсетимо, Скупштина Црне Горе изгласала је у понедељак да попис почне сутра и да траје до 15. децембра, с могућношћу да буде продужен још 15 дана.

Током скупштинске расправе могли су да се чују сулуди разлози зашто би попис требало одложити попут тога да је време хладно па ће пописивачи да се прехладе, као и да они који живе у Аустралији или Америци морају да потроше много новца да би дошли у Црну Гору да се попишу. Нико није поставио питање зашто би се пописивала дијаспора.

Посланик Демократске уније Албанаца Мехмед Зенка изјавио је како 10.000 или 15.000 долара је потребно да неко из Аустралије дође да се попише у Црној Гори.

"Карта, боравак овде најмање 10 дана. Уместо мени брат да пошаље тих 4.000 долара, мора да их потроши да дође овде да се попише", рекао је Зенка у Скупштини Црне Горе.

image