Србија и Балкан

Уставни суд Српске: Народна скупштина и председник Српске нису повредили Устав

Суд је оценио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Републике Српске
Уставни суд Српске: Народна скупштина и председник Српске нису повредили Уставwww.globallookpress.com © Pogiba Aleksandra

Уставни суд Републике Српске утврдио је да Народна скупштина Републике Српске, усвајањем и достављањем закона на проглашавање и њихово објављивање у Службеном гласнику Републике Српске, и председник Републике Српске, доношењем указа, нису повредили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона. Због тога је Суд оценио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Републике Српске.

"Уставни суд је на данашњој седници, између осталих одлука које је донео, усвојио и одлуку којом је одлучио да се не прихвата иницијатива за оцењивање уставности Закона о измени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске и Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ. Уставни суд је утврдио да Народна скупштина Републике Српске усвајањем и достављањем наведених закона на проглашавање и њихово објављивање у Службеном гласнику Републике Српске, те да председник Републике Српске доношењем указа, нису повредили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона, због чега је Суд оценио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Републике Српске", наведено је у саопштењу.

Додаје се и да је, у односу на чињеницу да је "високи представник" за БиХ донео oдлуку којом се спречава ступање на снагу оспорених закона, Уставни суд констатовао да "високи представник" за БиХ није институција уставноправног поретка Републике Српске, те да није могуће вршити оцену уставности законодавног поступка са аспекта тих аката, тј. у односу на њих.

Уставни суд је, такође, оценио да Устав Републике Српске ниједном својом одредбом не предвиђа могућност да "високи представник" интервенише у законодавни поступак у Републици Српској, који, поред усвајања закона, укључује и доношење указа којим се закон проглашава.

Поред наведене одлуке, Уставни суд је на данашњој седници донео и одлуке у којима није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцењивање уставности Закона о обавезном здравственом осигурању, Закона о здравственој заштити, Закона о заштити становништва од заразних болести, Закона о премеру и катастру Републике Српске, Закона о измени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске и Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ, односно за оцењивање уставности и законитости оспорених појединих подзаконских нормативних аката.

image