Србија и Балкан

Шмит поднео извештај УН: Додик напада Дејтон, насилници повратнике

Нелегитимни високи представник пети пут је Савет безбедности известио о свом виђењу ситуације у БиХ
Шмит поднео извештај УН: Додик напада Дејтон, насилници повратникеwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Нелегитимни високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит у свом извештају поднетом Уједињеним нацијама, пожалио се на "до сада незабележене нападе на Дејтонски мировни споразум и уставноправни поредак БиХ", укључујући и високог представника и Уставни суд БиХ као њихове заштитнике.

Шмит за све криви власти Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком.

У извештају који се односи на период од 16. априла до 15. октобра, Шмит се, према писању Радија Слободна Европа, жалио на погрешна тумачења Дејтонског споразума у РС, која "служе сецесионистичким циљевима, укључујући и тврдње којима се негира континуитет БиХ и погрешно представља њено устројство".

"Држава БиХ није савез држава нити конфедерација. На територији БиХ постоји само једна држава, а то је БиХ", нагласио је високи представник, а пише у саопштењу његове канцеларије.

У Шмитовом извештају се, као његова позитивна остварења наводе и кораци за унапређење институционалне функционалности БИХ и напретка ка интеграцији у ЕУ.

Високи представник чланове Савета безбедности упозорио је и да се периоду који његов извештај обухвата повећао број насилничких напада на повратнике, али и да је корупција и даље распрострањена.

"Постоји још много изазова који се односе на прилагођавање европским и међународним стандардима, укључујући и оне у области демократије, владавине права, економије и социјалне политике", навео је.

Радио Слободна Европа подсећа да је ово пети Шмитов извештај Савету безбедности УН, још од како је 1. аугуста 2021. је преузео дужности високог представника.

Иако његово именовање није потврђено у СБ-у Шмит се лично обраћа овом телу сваке године, а свој следећи редовни извештај ће представити у мају 2024. године.

image