Србија и Балкан

Велики кашаљ узима данак у Хрватској, најгоре у 40 година: За две недеље број оболелих већи за 600

Посреди је права епидемија, оцењују епидемиолози, а као разлог за погоршање ситуације наводе пад броја вакцинисане деце
Велики кашаљ узима данак у Хрватској, најгоре у 40 година: За две недеље број оболелих већи за 600www.globallookpress.com © Jochen Tack

За мало више од две недеље, број оболелих од великог кашља у Хрватској је са 400 порастао на више од 1.000 случајева.

Због тестирања на пертусис, магарећи кашаљ или "болести од сто дана", у Загребу се већ данима формирају велики редови.

"Имамо велико повећање броја оболелих, толико их нисмо имали више од 40 година", рекао је шеф Службе за епидемиологију заразних болести Хрватског завода за јавно здравство (ХЗЈЗ) Бернард Каић, преноси портал "Индекс".

Он је указао да је посреди права епидемија и да је то један од разлога због којих су велики редови за тестирање.

Према подацима ХЗЈЗ-а, у Хрватској је тренутно забележено 1.047 оболелих, највише у Сплитско-далматинској жупанији и Граду Загребу.

Иако се сматрало да је велики кашаљ готово искорењена болест против које је обавезна вакцинација, епидемиолози као један од разлога за повратак те веома заразне бактеријске инфекције дисајних путева наводе пад броја вакцинисане деце.

Један од специфичних и препознатљивих симптома болести су напади кашља, зацењивање и гушење, због чега се болест често назива "магарећи кашаљ", а с обзиром на дужину трајања, назива се "болест од сто дана".

Инфекција почиње симптомима попут повишене телесне температуре, малаксалости, цурења секрета из носа, црвенила беоњача, а могу да се јаве и компликације упале плућа, упале уха, упале можданих овојница, конвулзија и енцефалопатије, настанка киле и попуцалих капилара.

Инфекција је изразито опасна за децу до 12 месеци живота.

image