Србија и Балкан

Неко се опасно боји резултата: Бојкот пописа у Црној Гори, или ДПС-ове игре без граница

Саговорници РТ Балкан наводе да су из ДПС-а са једне стране преговарали, а са друге радили на бојкоту пописа, што говори о њиховом лицемерју
Неко се опасно боји резултата: Бојкот пописа у Црној Гори, или ДПС-ове игре без граница© РТ Балкан

У Црној Гори није мало оних који мисле да ДПС и Ђукановић позивом на бојкот пописа спремају терен да не признају резултате пописа ако им се не буду свиђали и да на тај начин изазову нову кризу у држави.

"Све је ово од почетка, укључујући постављање услова за попис од стране Милове партије, преговоре са Спајићем, потпис на Споразум о попису, било само замајавање, игра ДПС-а у коме и даље главну реч води Мило Ђукановић и њему одано тврдо језгро. Не би они пристали на попис па и да Спајић од 30. новембра до 15. децембра дуби на глави, не би одустали од бојкота па таман да и Ђукановић и Живковић и сви посланици иду од куће до куће са пописивачима и лично контролишу како ће се ко од грађана изјаснити, говоре ли у Подгорицу, Будву и Херцег Нови српски или црногорски, јесу ли Срби или Црногорци".

Овако мање у шали а више у збиљи, људи који су ближи супротном политичком полу, данас у Подгорици коментаришу најновију, данас саопштену одлуку ДПС-а да ипак и упркос свему, ничим изазвани бојкотују попис у Црној Гори који би требало да почне сутра.

У правој политичкој играрији без граница која траје не само последњих пар месеци, ДПС је најпре још у септембру поставио услове за одржавање пописа.

Када је Влада Милојка Спајића 31. октобра одложила попис за месец дана и испунила један од услова, из ДПС-а су се укључили у преговоре са властима правећи привид да су спремни на договор.

После преговора, и изјаве Спајића да је Влада прихватила све услове опозиције, потписали су тзв. Споразум за одржавање пописа, и када су неупућени у Црној Гори помислили – ето пописа без бојкота, из ове партије су већ после неколико сати релативизовали потпис на Споразум.

Члан председништва и посланик ове странке у Скупштини Црне Горе Никола Ракочевић саопштио је одмах после потписивања Споразума да је "ДПС ставио потпис на Споразум", али да у попису "неће учествовати док се сви услови не испуне".

Саговорници РТ Балкан из Подгорице данас кажу да из ДПС-а, ни док су трајали преговори у Влади Црне Горе, ни после потписа на Споразум, нису прекидали са кампањом позива на бојкот у којој су преовладавале поруке: "За пописиваче нијесмо дома", "Попис у Црној Гори, кад се војска на Косово врати".

"Са једне стране су преговарали, са друге су активно радили на бојкоту, што речито говори о њиховом лицемерју и намери да не пристану на попис шта год Спајић и Влада одлучили, колико год све захтеве опозиције прихватили. Бојим се да ДПС само прави себи одступницу да не признају резултате пописа ако им се не буду свиђали и да на основу тога праве нову кризу у земљи", каже за РТ Балкан један од добрих познавалаца овдашње политичке сцене.

Политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић за РТ Балкан каже да "упорно опструирање пописа становништва од стране ДПС-а и његових сателита може значити само једну ствар: страх од првог слободног изјашњавања грађана Црне Горе".

"Свима је познато да су услови за одржавање предстојећег пописа у сваком смислу бољи од оних који су били током вишедеценијске диктатуре. У временима страховладе Ђукановића многи грађани су уцјењивани и застрашивани да би се на попису изјашњавали другачије од онога како се у стварности осјећају, а постоји и основана сумња да су пописни подаци фалсификовани и од саме агенције која је спроводила истраживање, како би се умањио број државотворног српског становништва", наводи Вукићевић.

По његовим речима, "свима је јасно да ће се на наредном слободном попису значајно увећати број Срба и говорника српског језика".

"То неће утицати на сами опстанак државе, али ће се Црна Гора свакако постепено враћати свом историјском идентитету. То не одговара рестовима бившег режима, који су научили да просперирају у условима националне дискриминације и криминалног миљеа. У том смислу треба схватити и захтјев ДПС -а за бесконачним одлагањем првог слободног пописа, или чак за његовим бојкотом. Страх од истине", оценио је  Вукићевић.

Наш саговорник наставља да је тако, "рецимо, већ сада свима у нашој држави јасно да ће резултати првог слободног пописа становништва показати да српским језиком говори апсолутна већина грађана Црне Горе".

"У свакој нормалној и цивилизованој држави би таква воља и изјашњавање апсолутне већине грађана морало аутоматски бити примијењено у устројству и организацији земље, путем договора политичких чинилаца. То је, уосталом, недавно потврдио и предсједник црногорске Скупштине. Дакле, ако је натполовичној већини грађана Црне Горе матерњи језик српски, тај језик треба да буде и службени у држави. Такав став није потребно додатно образлагати, јер се ради о самој сржи демократије, тј. о вољи народа", речи су Вукићевића.

Политиколог Владимир Павићевић за РТ Балкан каже да "када из Миловог ДПС-а поруче да неће учествовати у попису становништва, тиме јавно признају да им је циљ политизација пописа, јер политичке странке нису актери у организацији пописа, партије немају улогу у том процесу".

"Суштина је да се Милов ДПС плаши података о националном изјашњавању грађана Црне Горе. Резултати пописа показаће промашаје Милове покварене политике лажног мултикултурализма и промашаје Милове политике мржње према половини грађана своје државе. Због тога се Милов ДПС плаши поштеног пописа у Црној Гори", каже Павићевић.

Одлука ДПС-а да после свега остане при бојкоту пописа изазвала је данас праву лавину коментара на друштвеним мрежама.

"Ово говори само једно, да је људе из ДПС-а страх од пописа. Прича о помјерању на неколико дана не пије воду, јер им је речено да ће бити продужен попис уколико буде потребно", стоји у једном од коментара.

"Невероватно колико су људи из ДПС-а спремни да вређају интелигенцију народа Црне Горе после свега што су радили све ове године", "Пописа би ја вас у Спуж, у затвор на 40 година за све лоповлуке", "Тако је Живковићу не треба одступити ни за педаљ. Не може војвода диктирати српске интересе у ЦГ", неки су од коментара на друштвеним мрежама.

"Џаба труд свирачи, Спајић је то одиграо мајсторски, пред међународном заједницом вас је разобличио и избио вам сваки аргумент да можете да тврдите да попис није регуларан. Још вас је и представио као реметилачки фактор демократских процеса, што сте ви здушно прихватили оваквим изјавама", наводи се у једном од коментара.

image