Србија и Балкан

Швајцарска повећава број војника у Кфору

Oдлука je донета након што је Аустрија обавестила НАТО да ће смањити своје учешће
Швајцарска повећава број војника у Кфору© M.M./ATAImages

Швајцарски контигент Кфора од априла 2024. биће ојачан са 20 додатних припадника оружаних снага, одличило је Савезно веће Швајцарске, пренео је "Кљан Косова".

Швајцарски контигент тренутно има највише 195 припадника оружаних снага који су добровољно пријављени да учествују у мисији.

У јуну 2023. Савезни парламент је одобрио учешће Швајцарске у Кфору, а затим и продужио мандат мисији до 31. децембра 2026. Поред тога, Парламент је дао овлашћење Савезном већу да повећа број оружаних снага за највише 30 током мандата и до краја мисије, тако да су оружане снаге у стању да одговоре на све додатне потребе Кфора.

Ова одлука је донета након што је Аустрија обавестила НАТО да ће смањити своје учешће у Кфору у пролеће 2024. Укупно ће, јавља "Косово онлајн", бити повучене две јединице: пешадијска и транспортна чета.

Додатних 20 припадника оружаних снага који долазе из Швајцарске "пружаће све услуге Кфора у области транспорта људи, материјала и робе".

"Упркос тренутној ситуацији, безбедност остаје циљ Оружаних снага Швајцарске на Косову. Припадници Оружаних снага су спремни да раде у таквом контексту и да у случају нужде стигну на безбедно место. Они знају прави начин да се носе са етничким и политичким тензијама. Центар изврсности за изградњу мира Оружаних снага Швајцарске стално прати ситуацију. Савезно веће може одлучити да повуче снаге у било ком тренутку", наводи се у саопштењу швајцарског Савезног већа.

Швајцарски Савезни савет наводи да Кфор остаје важан играч за стабилност и безбедност на Западном Балкану.

"Повећавајући свој контингент, Швајцарска учествује у стабилизацијским напорима НАТО-а у региону. Тиме она такође сведочи о својој солидарности са својим партнерима у Европи која се суочава са великим изазовима у контексту рата у Украјини. Јачање швајцарског контингента такође промовише јачање сарадње са НАТО-ом, што је препоручило Савезно веће у допунском извештају Извештаја о безбедносној политици 2021. Коначно, то показује спремност Швајцарске да прошири свој допринос војној изградњи мира", саопштио је Савезни савет Швајцарске.

image