Србија и Балкан

Мисији Кфора на КиМ придружило се 40 Хрвата

После догађаја у Бањској, неколико европских земаља повећало је број својих војника у оквиру Кфора
Мисији Кфора на КиМ придружило се 40 Хрвата© TANJUG/ KFOR

Свечаности поводом испраћаја 40 хрватских војника у мисију Кфора присуствовао је и потпредседник Владе и министар одбране Хрватске Иван Анушић, а церемонија је одржана у касарни Треће гардијске бригаде "Куне" у Ђакову.

Анушић је рекао да му ова свечаност буди успомене на дане које је провео у хрватској војсци.

"Поносан сам на тај период, као што сам поносан што сам данас пред вама као потпредседник владе и министар одбране", рекао је Анушић, преноси "Газета експрес".

Командант Првог моторизованог вода 40. моторизоване чете ХРВЦОН-а, потпоручник Кфора Иван Солдо, коме је ово први одлазак у операцију, истакао је да ову операцију види као прилику за стицање нових искустава и знања и њихову размену са савезницима.

"Част ми је бити учесник овог контингента, обављати своје дужности и веома сам поносан на своју породицу која ми је највећа подршка у служењу војног рока", рекао је Солдо.

Неколико европских земаља повећало је своје присуство на КиМ у оквиру Кфора.

Велика Британија је послала око 200 војника да се придруже британском контингенту од 400 војника, а Румунија око 130 војника у оквиру Кфора након ескалације ситуације на северу, односно сукоба у Бањској. Влада Северне Македоније, такође, је одлучила да повећа број својих војника у Кфору.

У мисији НАТО-а на КиМ тренутно се налази 90 словеначких војника, а очекује се да ће се тај број повећати за најмање 100.

Оружане снаге Хрватске учествују у операцији очувања мира при Кфору на КиМ од 16. јуна 2009. године, на основу одлуке Хрватског сабора из јула 2008. године.

За 2023. и 2024. одобрено је учешће до 160 припадника Оружаних снага Хрватске.

image