Србија и Балкан

Зашто ДПС стрепи од резултата пописа становништва?

Резултати ће послужити политичким актерима у ревидирању позиција, јер ће објављивањем резултата пописа, неке политичке струје несумњиво бити оснажене, сматра демограф
Зашто ДПС стрепи од резултата пописа становништва?© R.R./ATAImages

Демократска партија социјалиста (ДПС) стрепи од пописа становништва јер ће показати резултате њиховог политичког пројекта који траје претходних 30 година, изјавио је данас демограф Мирослав Додеровић.

Одлагање пописа је, истиче Додеровић, политички мотивисано и очекивано, али имајући у виду потписани споразум од свих политичких актера готово је извесно да ће он почети 3. децембра.

"Могу да се попуне организационе празнине, да се обезбеди довољан број пописивача или да се направи нова организациона шема како би пописивачи из општина и пописних кругова могли у неком следећем просторном и временском оквиру да одраде попис на више локација. Тако да је 3. децембар почетак приче о попису и могућност да први пут дођемо до података о становништву Црне Горе, о његовим квалитативним и квантитативним карактеристикама", навео је Додеровић у изјави за подгоричку "Адриа ТВ".

Резултати ће, додаје, послужити политичким актерима у ревидирању позиција, јер ће објављивањем резултата пописа, неке политичке струје несумњиво бити оснажене.

"То оснаживање њихових политичких позиција биће преко тих података који се односе на идентитет, али да би се извршиле промене у Уставу, неопходно га је мењати на уставан начин, односно две трећине посланика може да обезбеди промену неке уставне позиције", навео је Додеровић.

ДПС, каже, стрепи од пописа јер ће показати резултате њиховог политичког пројекта који траје претходних 30 година.

"Пројекат је заустављен 2020. године и сада ће се резултати пројекта исказати кроз попис. Јер ми ћемо да видимо да ли ће доћи до промене у националној, језичкој и религијској структури, која су строго питања идентитета", навео је.

Додеровић сматра да више нема основа за бојкот пописа на државном, иако се опструкција може очекивати на општинском нивоу, или од појединих пописних комисија.

image