Србија и Балкан

У сусрет попису у Црној Гори: Не боје се они Срба, већ српског језика

Премијер Црне Горе опет је јуче одложио Попис становништва, овога пута за три дана
У сусрет попису у Црној Гори: Не боје се они Срба, већ српског језика© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Владимир Добричанин из Уједињене Црне Горе, која је на протеклим парламентарним изборима била у коалицији са Покретом Европа сад, каже да је невероватно то да је Демократској партији социјалиста (ДПС) допуштено да у овој мери развије уцењивачки потенцијал када је реч о одлагању Пописа становништва.

Добричанин је за портал подгоричке Адриа тв. коментарисао најновију одлуку Владе Црне Горе о још једном одлагању почетка пописа становништва , овог пута за 3. децембар и истакао да је то страх од откривања намере о покушају етничког инжењеринга који је започет 1945. а настављен претходних деценија…

"Они се не боје Срба већ српског језика…он је та ноћна мора која се покушава сакрити одлагањем и на крају неодржавањем пописа", навео је Добричанин.

Истиче да ДПС само жели да се попис одложи до следеће године, само месец дана, а после ће тражити поштовање препорука ЕУ да се на попису грађани не изјашњавају о нацији, верској припадности и језику.

"Није проблем ни само одлагање али је нама из Уједињене Црне Горе невероватно да је заиста допуштено ДПС-у да у овој мери развије уцењивачки потенцијал", навео је Добричанин и истакао:

"Да се ради о некој заиста и суштински партији која баштини сва начела демократије и да су они оличење принципијелности и дијалога онда би смо били дужни да разумемо. Овако, двоструко и троструко попуштање људима који су давно изгубили сваку меру, увођење је државе у црвени аларм када су сви грађани дужни да реагују".

Недопустиво да се попис одлаже

Сматра нужним да се данас сви огласе поводом овог, како наводи, политичког дебакла о тродневном одлагању који је одраз тренутне трагикомичне пописне политике.

"Просто је недопустиво да се једном одложено поново одлаже и то само пар сати пре поноћи која означава дан почетка пописа у Црној Гори", сматра Добричанин.

Влада Црне Горе је синоћ одлучила да још једном одложи попис становништва, овог пута за три дана, па ће овај процес уместо данас почети 3. децембра.
До новог одлагања почетка пописа становништва у Црној Гори дошло је након што је из ДПС поново запрећено бојкотом због наводно неиспуњених свих услова за његово одржавање.

Након што је премијер Милојко Спајић јуче најавио могућност новог одлагања за 3. децембар из ДПС је саопштено да то само потврђује да нису испуњени сви услови за одржавање овог процеса.

image